Οικονομία

09 Δεκεμβρίου 2021 11:45 Τελευταία ενημέρωση : 09 Δεκεμβρίου 2021 16:42

Έκτακτο επίδομα σε υγειονομικούς: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θα καταβληθεί

Διάβασέ μου το...

Αναλυτικά η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Ποιοι εξαιρούνται.

Έκτακτο επίδομα σε υγειονομικούς: Ποιοι το δικαιούνται, πότε θα καταβληθεί
-

Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους υγειονομικούς και μείωση του χρόνου του πιστοποιητικού νόσησης από έξι σε τρεις μήνες, προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, ρυθμίζεται το ζήτημα της έκτακτης καταβολής οικονομικής ενίσχυσης στο υγειονομικό προσωπικό. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται στη μισθοδοσία Δεκεμβρίου 2021, στο ακέραιο, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν μισθοδοτηθεί το από Ιανουαρίου 2021 μέχρι και 30η Νοεμβρίου 2021 και ισούται με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού.

Εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ' όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια, και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής με απόφαση του φορέα, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,

Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συνάπτει, συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών, με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Εμβολιασμών και την έγκαιρη διάθεση των εμβολίων στα Εμβολιαστικά Κέντρα 

Αναλυτικά η τροπολογία

«Η καταβολή μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, ως ελάχιστη αναγνώριση της ανεκτίμητης κοινωνικής προσφοράς τους στη διάρκεια της πανδημίας, είναι μια θετική και επιβεβλημένη κίνηση. Δεν αρκεί όμως», σχολιάζει ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος σημειώνει:

«Η έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας πρέπει να συνοδεύεται από βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τόνωση του ηθικού του και άρα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, από μηχανισμό αυτόματης προκήρυξης των κενών οργανικών θέσεων και αναπλήρωσης των απωλειών λόγω συνταξιοδότησης, από διασφάλιση της εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων στο ΕΣΥ και, κυρίως, από μια σοβαρή και μόνιμου χαρακτήρα αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων στο ΕΣΥ συνολικά και ειδικότερα  του ιατρικού μισθολογίου, καθώς και την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ και το κύμα φυγής νέων γιατρών-επαγγελματιών υγείας από το δημόσιο σύστημα υγείας και από τη χώρα».

Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Ξανθός «θεωρούμε ότι η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να υποστεί νομοτεχνική βελτίωση, έτσι ώστε  να συμπεριλάβει τα εξής σημεία :

  1. Το ποσό που θα καταβληθεί να είναι εκτός από ακατάσχετο και  αφορολόγητο, όπως αντίστοιχες οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί σε άλλες κοινωνικές ομάδες.  
  2. Να αναφέρονται ρητά οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ και τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (ΕΚΕΨΥΕ).
  3. Να μην εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας από 1-9-2021 και οι οποίοι είναι δίκαιο να λάβουν ένα μέρος της έκτακτης ενίσχυσης (αναλογικά με το χρόνο που έχουν εργαστεί μέχρι 31/8/2021)». 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωπί - ΕΛΤΑ: ομηρία σε απόπειρα ληστείας (βίντεο ντοκουμέντο)

Καλιφόρνια: Πατέρας και γιος συνελήφθησαν για την μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού

Ο Κομήτης Λέοναρντ πλησιάζει τη Γη - Πότε θα είναι ορατός στον ουρανό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ