Πολιτική

24 Αυγούστου 2020 08:07 Τελευταία ενημέρωση : 24 Αυγούστου 2020 14:59

Oruc Reis: “Τραβάει το σχοινί” η Τουρκία με την παράταση της NAVTEX

Διάβασέ μου το...

Η αντίδραση της Αθήνας και το μήνυμα που στέλνει ο Ερντογάν στο Βερολίνο και όχι μόνο.

Oruc Reis: “Τραβάει το σχοινί” η Τουρκία με την παράταση της NAVTEX
-

Συνεχίζει τον «πόλεμο νεύρων» και την συντήρηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με την παράταση μέχρι τις 27 Αυγούστου της παράνομης NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis, στο Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φάνηκε ότι ήταν αναμενόμενη καθώς έτσι όπως κινείται το ερευνητικό σκάφος έδειχνε ότι δεν κάνει καμία διαδικασία για να αποχωρήσει από την περιοχή.
Η NAVTEX έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής και παρατάθηκε μέχρι μια ημέρα πριν από την Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου θα τεθεί και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ενώ θα είναι σε ισχύ κατά την επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Αθήνα, όπου θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία μεσολάβησης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, που έχει αναπτύξει το Βερολίνο, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης

Κυβερνητικές πηγές, μετά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, σημείωναν ότι «η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο οτι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έθεσε για άλλη μια φορά ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και του εναέριου χώρου της Ελλάδας ενώ στοχοποίησε το Καστελόριζο στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ