Κοινωνία

07 Αυγούστου 2021 13:37 Τελευταία ενημέρωση : 07 Αυγούστου 2021 19:01

Φωτιά στην Ηλεία: η Νεμούτα σε “πύρινο κλοιό” (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Οι φλόγες έζωσαν το χωριό το μεσημέρι του Σαββάτου, σημαίνοντας νέο «συναγερμό» σε κατοίκους και Αρχές.

Φωτιά στην Ηλεία: η Νεμούτα σε “πύρινο κλοιό” (εικόνες)
-

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε λίγο μετά τις 18:00, σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Δούκας και Μηλιές Ηλείας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκας ή Μηλιές Ηλείας εκκενώστε τώρα προς Νεράιδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Την ίδια στιγμή, νέα μέτωπα απειλούν Λάλα και Φολόη, όπου σύμφωνα με κατοίκους απειλείται και το δρυόδασος στην Φολόη.

«Αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι φλόγες πλησιάζουν την κοινότητα της Αχλαδινής και παράλληλα το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα.

«Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως – Πύργου, από Καλλιάνι μέχρι και το 106ο χλμ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, έχει διακοπεί λόγω πυρκαγιάς. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά την μετακίνηση τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Αστυνομία.

Αγωνία στην Νεμούτα Ηλείας, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου, η φωτιά που πέρασε από το δάσος της περιοχής στην διάρκεια της νύχτας και πολιορκούσε τον οικισμό, έφθασε μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια, όπως μετέδωσε σε απευθείας μετάδοση στον ΑΝΤ1 ο απεσταλμένος του σταθμού, Σπύρος Λεβειδιώτης.

Οι φλόγες ξεπήδησαν δίπλα από τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό, στο οποίο δεν βρίσκονταν επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, παρά μονάχα οι κάτοικοι, που δίχως να μπορούν να κάνουν κάτι όσο καιγόταν η πλαγιά, περίμεναν τις φλόγες να φτάσουν στον δρόμο για να προσπαθήσουν να τις αντιμετωπίσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Ένα σκαπτικό μηχάνημα επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο της φωτιάς και να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη, όμως λόγω των πυκνών καπνών ο οδηγός του δεν μπόρεσε να περάσει τον δρόμο και αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει.

Ελικόπτερο έσπευσε στην περιοχή και έκανε μια ρίψη νερού από αέρος, ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα οι φλόγες ξεπήδησαν και πάλι. Αρκετή ώρα αργότερα, ρίψη νερού έγινε και απο ένα αεροσκάφος PZL και ακολούθησε ρίψη απο στρατιωτικό ελικόπτερο ΣΙνούκ.

Ωστόσο, παράλληλα μαίνεται ακόμη μια μεγάλη εστία πυρκαγιάς, με μέτωπο εκατοντάδων μέτρων, πιου ειναι ορατό απο την Νεμούτα και κατακαίει δάση σε δύσβατη περιοχή..

Γύρω στις 15:00, σύμφωνα με τον ιερέα του χωριοιύ, η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια απο την πλευρά που βρίσκεται το σχολείο του χωριού.

Πλέον στην περιοχή επιχειρούν διαρκείς ρίψεις νερού εναέρια μέσα, προπσαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά απο τον οικισμό.

Φωτιά απο την Ηλεία πέρασε στην Αρκαδία

Τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου της Ηλείας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα.

Εκτός λοιπόν από τα δύο ελικόπτερα και το ένα αεροσκάφος, στις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος 1». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

«Στην Αρκαδία πέρασε ένα από τα πύρινα μέτωπα που έκαιγε στην Ηλεία», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για το πύρινο μέτωπο που έκαιγε πυκνό δάσος στην περιοχή Νεμούτα, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο προχώρησε νότια και πέρασε στην περιοχή Λιβαδάκι, της γειτονικής Αρκαδίας». «Ένα άλλο μέτωπο», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρόκαμπου, αφού πρώτα έγινε "διακλάδωση" της φωτιάς της Νεμούτας, με μία άλλη φωτιά, από την περιοχή της Μιράκας». 

«Ως εκ τούτου», προσέθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν γύρω από τις περιοχές Ξηρόκαμπος, Βασιλάκι, Λούβρο και Άσπρα Σπίτια»Επίσης, είπε ότι «σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη φωτιά στις περιοχές, Χελιδόνι, Κρυονέρι και Λάσδικας, όπου και εκεί επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις».

Σχετικά με τη φωτιά στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, αλλά θα δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ