Κόσμος

25 Ιουνίου 2019 11:00 Τελευταία ενημέρωση : 25 Ιουνίου 2019 21:07

Η Κύπρος αποχαιρετά τον Δημήτρη Χριστόφια (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Πλήθος κόσμου, αλλά και πολιτικοί της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού, είπαν το τελευταίο αντίο στον πρώην Πρόεδρο.

Η Κύπρος αποχαιρετά τον Δημήτρη Χριστόφια (εικόνες)

Με τιμές εν ενεργεία Προέδρου κηδεύτηκε ο Δημήτρης Χριστόφιαςπαρουσία του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και αξιωματούχων και προσωπικοτήτων από την Κύπρο και το Εξωτερικό. 

H σορός του πρώην προέδρου, τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, σε κτήριο της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας, παρουσίας και της οικογένειάς του. Στη συνέχεια η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε εν πομπή στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο για την εξόδιο ακολουθία. 

Στον δρόμο περίμεναν εκατοντάδες νέοι της ΕΔΟΝ για να τον συνοδεύσουν μέχρι την εκκλησία, όπου βρίσκονταν τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Χριστόφια για να δεχθούν τα συλλυπητήρια από τα μέλη της Κυβέρνησης, τον πολιτικό κόσμο, τους αξιωματούχους, τους διπλωμάτες και τις προσωπικότητες που έφτασαν στην Κύπρο για την κηδεία.

Κύπρος - Τσίπρας - Αναστασιάδης

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ενώ η ταφή έγινε στο κοιμητήριο της Μακεδονίτισσας. Επικήδειο εκ μέρους του Λαϊκού Κινήματος εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ενώ εκ μέρους της οικογένειας ο υιός του εκλιπόντος Χρίστος Χριστόφιας.

Κύπρος - Τσίπρας - Αναστασιάδης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τα γραφεία του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού όπου τον υποδέχθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού. Αφού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι σήμερα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής ένα σπουδαίο τέκνο του λαϊκού κινήματος και του κυπριακού λαού, έναν σπουδαίο ηγέτη της Αριστεράς, σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, στον αγώνα για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να μπορεί όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά».

Στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «οφείλουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αλλά και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή στον αγώνα των αδικημένων, των κατατρεγμένων, των αδύναμων, στον αγώνα για δικαιοσύνη και ζωή. Θα τον θυμόμαστε πάντα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια παρέστη και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν  επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος. 

Δημήτρης Κουτσούμπας - Κηδεία Χριστόφια

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποχαιρετήσουμε έναν επιφανή παράγοντα, όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού αλλά έναν επιφανή παράγοντα της Ελλάδας, της Ευρώπης, του διεθνούς εργατικού-λαϊκού κινήματος, του κομμουνιστικού κινήματος, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας, ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ανάμεσα στα κόμματά μας, και τον ίδιο τον Δ. Χριστόφια υπήρχαν στενές αδελφικές σχέσεις, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού της Ελλάδας, του λαού της Κύπρου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

Δημήτρης Χριστόφιας - κηδεία

Δημήτρης Χριστόφιας - κηδεία

Δημήτρης Χριστόφιας - κηδεία

Δημήτρης Χριστόφιας - κηδεία

Δημήτρης Χριστόφιας - κηδεία

Δημήτρης Χριστόφιας - κηδεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ