Life

10 Σεπτεμβρίου 2019 08:09 Τελευταία ενημέρωση : 10 Σεπτεμβρίου 2019 19:41

Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Διάβασέ μου το...

Θλίψη για τον πρόωρο χαμό του σπουδαίου τραγουδοποιού. Η συγκλονιστική πορεία του και το "αντίο" των συναδέλφων του.

Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα
-

Τελευταία "παράσταση" για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου...

Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και θαυμαστές του σπουδαίου τραγουδοποιού, που άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας, προδωμένος από την καρδιά του, θα πουν το ύστατο χαίρε στον άνθρωπο που σημάδεψε τον χώρο της μουσικής με τα διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια του.

Η κηδεία του θα τελεστεί από το Κοιμητήριο Ζωγράφου στις 15:30, ενώ οι δικοί του άνθρωποι ζητούν, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση "Μαζί για το Παιδί".

Ο αιφνίδιος θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε ηλικία 63 ετών σοκάρει και γεμίζει θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, ξεκινώντας από το συγκρότημα «Τερμίτες» αρχές της δεκαετίας του 1980 για να ακολουθήσει την προσωπική του σταδιοδρομία το 1989, ως συνθέτης και ερμηνευτής. Διδυμότειχο μπλουζ, Εκεί στο Νότο, Ένας Τούρκος στο Παρίσι, Tερατάκια τσέπης, Έλα ψυχούλα μου, η μεγάλη συναυλία του το 2012 στο Καλλιμάρμαρο με προσκεκλημένους του τους Ανταμό, Μπραντουάρντι, Κριστόφ, Καροτόνε, Διονύση Σαββόπουλο, Διονύση Τσακνή, Ελεονώρα Ζουγανέλη και τόσους άλλους εκλεκτούς που ζωντάνεψαν το cd του «Οι 'Αγγελοι Ζουν Ακόμη στη Μεσόγειο». Κι αύριο Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου η κοινή συναυλία που θα έδινε μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, στο Ηρώδειο υπέρ των 30.000 παιδιών που αγκαλιάζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί». Δεν πρόλαβε όμως… Η καρδιά του τον πρόδωσε...

Αφιέρωμα - ΑΝΤ1 - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Στις 4:30 το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για το περιστατικό και εστάλη κινητή μονάδα με γιατρό, ο οποίος ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ο Λ. Μαχαιρίτσας ήταν ήδη νεκρός. Σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς της ΠΟΕΔΗΝ ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μπορεί να ζούσε αν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού Βόλου, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τον Πτελεό Μαγνησίας, έδωσε η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Ο συνάδελφός του, Κώστας Μακεδόναςεξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του "πολύ καλού φίλου" του όπως είπε και μίλησε για τις στιγμές που βρέθηκαν μαζί επί σκηνής. Για μια πολύ άσχημη ημέρα έκανε λόγο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, σχολιάζοντας την είδηση του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τόνισε ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός της γενιάς του, μια όμορφη ψυχή που θα ζει μέσα από τα τραγούδια του. Εμφανώς σοκαρισμένος από την τραγική είδηση του θανάτου του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο Δημήτρης Σταρόβας τόνισε ότι ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, «είναι ένα κεφάλαιο μόνος του» είπε χαρακτηριστικά.

Για έναν εμπνευσμένο άνθρωπο, έναν «ιδιαίτερο βάρδο» και έναν σεμνό άνθρωπο έκανε λόγο ο Γιάννης Ζουγανέλης. «Φεύγει από τη ζωή ένα χαμόγελο, μια κατάσταση, η οποία δεν επανέρχεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τον δικό της τρόπο αποχαιρετά τον αγαπημένο καλλιτέχνη η Έλενα Ακρίτα. «Με Διδυμότειχο μπλουζ σε αποχαιρετάμε σήμερα. Α ρε Λαυρέντη...» έγραψε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά» αναφέρει στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του σημαντικού καλλιτέχνη.

"Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το «Διδυμότειχο Μπλουζ» μέχρι το «Νότο» συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές & γενιές. Συλλυπητήρια στους οικείους του" αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο σπουδαίος καλλιτέχνης, ερμηνευτής και συνθέτης, από τους πρωτεργάτες μιας σκηνής που εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα, τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς αφήνει τα τραγούδια του κληρονομιά στον Πολιτισμό, κληρονομιά σε όσους πιστεύουν στο καλό τραγούδι. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά"Ένας αγαπημένος φίλος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έφυγε αφήνοντας τα τραγούδια του, που τόσα χρόνια τραγουδάγαμε μαζί, ρίχνοντας «κόκκινο στη νύχτα»" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

"Καλό ταξίδι Λαυρέντη… Σύσσωμη η οικογένεια του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την ξαφνική απώλεια ενός δικού της ανθρώπου, του σπουδαίου τραγουδοποιού και τραγουδιστή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τα τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε θα τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη όλων μας για πάντα. "Αιώνια πιστός" στον Σύλλογο,  ήταν τακτικός θαμώνας στις «πράσινες» εξέδρες σε όλα τα αθλήματα και ήταν ένας ενεργός φίλαθλος που έπαιρνε θέση για το αγαπημένο του "τριφύλλι". Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Καλό ταξίδι Λαυρέντη…» αναφέρει ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η ανακοίνωση από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός: "Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για τον απροσδόκητο χαμό του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και τραγουδιστή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Καλό ταξίδι Λαυρέντη…"

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου «αποχαιρέτησε» τον φίλο του Λαυρέντη με μία συγκινητική ανάρτηση στο Instagram. Ο τραγουδιστής ανέβασε μία φωτογραφία από την τελευταία συναυλία που έδωσαν πριν τρεις μέρες μαζί στον Βόλο, με στίχους από το τραγούδι «Ψέματα». «Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα, να αστείο χαζό, ένα όνειρο. Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, εγώ χωρίς εσένα...» 

Νίκος Πορτοκάλογλου - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θέλησε να πει το δικό του «αντίο» στον αγαπημένο του φίλο και συνάδελφο, με το τραγούδι τους «Να δεις τι σου 'χω για μετά». «Λαυρέντη μου πολυαγαπημένε!!! Να 'χεις καλό ταξίδι για την γειτονιά των αγγέλων!!! Δώσε μια αγκαλιά κι από μένα σε όλα τα φιλαράκια που σε περιμένουν!!! Καλή αντάμωση ρεεε!!!», έγραψε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στη λεζάντα που συνόδευε το τραγούδι.

Λάκης Παπαδόπουλος:  Δεν ξέρω αν θα αντέξω να πάω στην κηδεία του Λαυρέντη

Εμφανώς συγκινημένος με «σπασμένη» φωνή μίλησε ο Λάκης Παπαδόπουλος στο ΘΕΜΑ 104,6 για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

«Σήμερα πονάει, τσούζει πιο πολύ. Εχθές ήταν έκπληξη. Σήμερα είναι μελαγχολία και αύριο θα είναι χειρότερα. Ό,τι τραγούδι να ακούσω, στεναχωριέμαι. Έχω δακρύσει, ενώ χθες το πήρα αψήφιστα» είπε ο τραγουδοποιός.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: «Τον αγαπούσα γιατί έφτιαχνε πολύ ωραία τραγούδια. Ο Λαυρέντης προχωρούσε με λεβεντιά, παρρησία και με προσπάθεια να κάνει κάτι καλό, πολιτισμένο για την πατρίδα. Έφτιαχνε τραγούδια το ένα μετά το άλλο που είχαν επίπεδο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «έκανε μαζεμένα πολύ ωραία πράγματα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ να ακούσεις ένα σταθμό θα ακούσεις τραγούδια του και όλα είναι επιτυχίες».

Για τη φωνή του είπε ότι είναι εντελώς προσωπική. «Δεν μπορεί να αντιγραφεί. Έχουμε φωνές, αλλά ο Μπιθικώτσης, ο Καζαντζίδης δεν αντιγράφονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που ξεχωρίζει, ο Λάκης Παπαδόπουλος επέλεξε το «Και τι ζητάω» λέγοντας ότι «αυτό μου αρέσει πιο πολύ από όλα».

Ενώ εξομολογήθηκε πως :«εγώ δεν ξέρω αν μπορώ να πάω στην κηδεία, το έχω πάρει πολύ σοβαρά το θέμα, ειδικά σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ