Πολιτική

17 Σεπτεμβρίου 2019 13:59 Τελευταία ενημέρωση : 17 Σεπτεμβρίου 2019 21:43

“Κλειστά χαρτιά”, κόντρες και… “απειλές” για την Novartis

Διάβασέ μου το...

Η σύσταση Επιτροπής και τα πρόσωπα που μπαίνουν και βγαίνουν από το “κάδρο”. Οι καταγγελίες Σαμαρά, Βενιζέλου και Λοβέρδου, η στάση του Μαξίμου κι η απάντηση του Παπαγγελόπουλου. ​

“Κλειστά χαρτιά”,  κόντρες και… “απειλές” για την Novartis
-

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται στην υπόθεση Novartis, καθώς διαβιβάστηκε την Δευτέρα στη Βουλή, ο φάκελος της υπόθεσης και θα παραμείνει σφραγισμένος μέχρι την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται στην συνέχεια να διαβιβαστούν συμπληρωματικές δικογραφίες, με καταθέσεις και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ αύριο η ΝΔ αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει. 

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι το Μαξίμου προσανατολίζεται η Επιτροπή να επικεντρωθεί στον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, βγάζοντας από το κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ, με πρώτη μάρτυρα την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, άνοιξε η παράλληλη έρευνα που διενεργείται για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. 

H επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατέθεσε σήμερα στον συνάδελφο, ιεραρχικά κατώτερό της, εισαγγελέα Πρωτοδικών, Σπύρο Παππά, στον οποίο έχει ανατεθεί η διερεύνηση όσων είχε υποστηρίξει η κ. Τουλουπάκη σε αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, για τον άλλοτε επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρεοπαγίτη εισαγγελέα, Ιωάννη Αγγελή. 

Η κ. Τουλουπάκη, ανέπτυξε προφορικά τις θέσεις της σε όσα της καταλογίζει ο άλλοτε επόπτης της, τον οποίο η εισαγγελέας καταγγέλλει για ενέργειες που δημιουργούσαν προσκόμματα στην έρευνα. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, προσήλθε το πρωί της Δευτέρας στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατέθεσε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και κατά των Επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, για την υπόθεση Novartis.

Σε δήλωσή του σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Λοβέρδος έδειξε ευθέως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό της υπόθεσης και κατηγορώντας τον ότι είχε πολιτικό δόλο για να προχωρήσει σε κατάχρηση εξουσίας, η οποία αποτελεί ποινικό αδίκημα. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί στην ΚΟ «ότι δεν υπάρχει λόγος για εξεταστική, αλλά προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο», ξεκαθαρίζοντας τις κατηγορίες κατά του πρώην Υπουργού με εκείνες κατά του πρώην Πρωθυπουργό.

Μιλώντας στο CNN Greece o Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λέει ότι «Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα και τη διάκριση των εξουσιών. «Αύριο θα λάβουν γνώση στην ολομέλεια τα κόμματα. Θα έχουμε τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ανακοίνωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη σκευωρία» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το σκάνδαλο της Novartis. 

Μητσοτάκης: εγώ δεν στέλνω τους πολιτικούς αντιπάλους μου στα δικαστήρια

Τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis, αναμένεται να εισηγηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν πως «η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη. Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές».

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με συνεργάτες του.

ΣΥΡΙΖΑ: διπλά δειλός ο κ. Μητσοτάκης

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια», σχολιάζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη», ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας: «Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

Novartis - βουλή - δικαιοσύνη

“Η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά και ηθική”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Alpha, σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis. Προσέθεσε ότι, “o ελληνικός λαός θέλει να γνωρίζει ποιοι και με ποιον τρόπο ενεπλάκησαν σε αυτά τα σκάνδαλα που ζημίωσαν με δισεκατομμύρια τα δημόσια ταμεία. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου”. “Νομίζετε πως οι πολιτικές ηγεσίες από το 2007 δεν είχαν ιδέα για το πάρτι σπατάλης του δημόσιου χρήματος;”, διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι το θέμα έχει και διεθνείς διαστάσεις “αφού η Ελλάδα υπήρξε χώρα αναφοράς για  τον προσδιορισμό των τιμών σε άλλα 20 κράτη”. “Η εταιρία εξασφάλιζε υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα, εκτινάσσοντας έτσι τα κέρδη της πανευρωπαϊκά. Στην κρίση δεν μπήκαμε τυχαία. Το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν 4 δις. ευρώ υψηλότερη. Και εμείς κατηγορηθήκαμε που αναδείξαμε αυτό το σκάνδαλο στις πολιτικές του διαστάσεις”, είπε ο Αλ. Χαρίτσης, συνεχίζοντας: “Με το ποινικό σκέλος θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη, και ορθώς έστειλε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν πρόσωπα συγκεκριμένα, βάσει της διαδικασίας που ορίζει το Σύνταγμα και το άρθρο 86”.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε ότι «η πάγια θέση μας για την πολιτική ζωή του τόπου είναι πως η διαφάνεια και η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύει για τους πάντες, πάντα και παντού. Είναι προφανές πως στην υπόθεση Novartis χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Περιμένουμε, λοιπόν, τον φάκελο στη Βουλή, για να δούμε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αναφέρεται ότι «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για την υπόθεση Novartis, ζητώντας να αναδειχθούν όλες οι πτυχές -πολιτικές και νομικές- του ζητήματος, που απορρέουν από το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και του αυξημένου κόστους για το λαό. Από κει και πέρα το ΚΚΕ ούτε συμμετείχε ούτε θα συμμετέχει στα πολιτικά παιχνίδια και τις σκοπιμότητες των άλλων κομμάτων, οι οποίες καθορίζονται με το αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, ανακυκλώνοντας τον αποπροσανατολισμό και τη συγκάλυψη. Θα μελετήσουμε το φάκελο που ήρθε στη Βουλή και υπεύθυνα θα τοποθετηθούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ