Quantcast

Κοινωνία

05 Νοεμβρίου 2019 19:52

Για την “οδύσσεια” του γιου του μιλά στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του ναυτικού που απήχθη από πειρατές (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Πως έγινε η επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο και απήγαγαν τους ναυτικούς. Αγωνία για την υγεία του 20χρονου Έλληνα.

Για την “οδύσσεια” του γιου του μιλά στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του ναυτικού που απήχθη από πειρατές (βίντεο)

Το δεύτερο ταξίδι του πραγματοποιούσε ο Έλληνας δόκιμος ναυτικός, που έπεσε θύμα πειρατείας, μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του, στη Δυτική Αφρική. 

Φανερά αναστατωμένος ο πατέρας του 20χρονου, μίλησε στον ΑΝΤ1, για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο γιος του. Ο 20χρονος δόκιμος μηχανικός σε δυο μήνες θα επέστρεφε και πάλι στη σχολή του όπου θα συνέχιζε τις σπουδές του. Αυτό ήταν το δεύτερο εκπαιδευτικό του ταξίδι, με την ίδια εταιρία αλλά με διαφορετικό πλοίο. Στο τάνκερ και μακριά από την οικογένεια του, στο Τόγκο ήταν τώρα εάν μήνα και 10 μέρες. 

 «Την Πέμπτη μας πήρε και ήταν μια χαρά, μιλάγαμε στο skype, τον βλέπαμε και μας έβλεπε. Το παιδί  είναι στη σχολή. Είναι δόκιμος, δεν είναι επαγγελματίας. Του εμπορικού ναυτικού. Κρατική σχολή. Παίρνουνε την ευθύνη πάνω τους και πιστεύω ότι θα έχει πολύ καλή κατάληξη», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του 20χρονου δόκιμου ναυτικού. 

Ανησυχία για την υγεία του...

Οι γονείς του στο Μεσολόγγι τις τελευταίες ώρες προσεύχονται για το παιδί τους. Είναι ο τρίτος και ο μικρότερος γιος. Το στερνοπούλι της οικογένειας που παρά τα προβλήματα  υγείας που αντιμετωπίζει «άνοιξε τα φτερά του» στις μακρινές θάλασσες. 

«Αντιμετωπίζει ένα προβληματάκι υγείας. Το έχει χρόνια από μικρό παιδί. Παίρνει 3 χαπάκια και αυτά πρέπει καθημερινά. Μαζί του.. που να τα έχει… Όπως βγήκε από τη καμπίνα να δει τι γίνεται, του ριχτήκανε. Από εκεί συνέχισε πόλεμος. Αν ήταν στο καράβι δεν θα είχαμε πρόβλημα. Τα παιδιά τα πήρανε. Αυτό είναι όλο το πρόβλημα. Πήραν τα παιδιά από το καράβι και δεν ξέρουμε που τα πάνε, αν είναι καλά στην υγεία τους και όλα αυτά», δήλωσε στον ΑΝΤ1, φανερά ανήσυχος ο πατέρας του 20χρονου. 

Πειρατεία - Τόγκο- 20χρονος - Δημήτρης - mosaic

Πως έγινε η επίθεση 

Τις τελευταίες ώρες τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρία παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την υπόθεση ομηρίας των τεσσάρων μελών του τάνκερ «ELKA ARISTOTLE». Προσπαθούν μέσω των υπόλοιπων 20 μελών του πλοίου να συνθέσουν το παζλ της ένοπλης επίθεσης. 

«Αυτοί ριχτήκανε στο πλοίο με σκάλες και βεντούζες. Ανεβήκανε πάνω, χτύπησε η σειρήνα τη νύχτα. 02.00 π.μ. ήταν εκεί. Βγήκαν τα παιδιά απ' το δωμάτιο για να δουν τι συμβαίνει και τους αρπάξανε .Ακολούθησαν εμπλοκές με τα όπλα, χτυπήσανε ένα φρουρό στο πόδι και τελείωσε. Πάει το παιδί. Χάθηκε», περιγράφει στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του δόκιμου ναυτικού.

Αυτό που περιμένουν πια είναι την κλήση των απαγωγέων που θα σημάνει την αρχή των διαπραγματεύσεων και την αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των τεσσάρων απαχθέντων ναυτικών.

Πειρατεία - Τόγκο- 20χρονος - Δημήτρης - mosaic

Το επικίνδυνο σημείο όπου έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (IMB), τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, στην ίδια περιοχή πιάστηκαν όμηροι το 86% των ναυτικών που έπεσαν παγκοσμίως θύματα απαγωγής. Μάλιστα στον ίδιο κόλπο καταγράφηκαν 79 πειρατικές επιθέσεις την περσινή χρονιά. Το 2019 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή έχουν απαχθεί 57 ναυτικοί, ενώ 42 κρατούνται ακόμη όμηροι.

Η συγκεκριμένη περιοχή, της δυτικής Αφρικής, θεωρείται τον τελευταίο καιρό από τους πλοιοκτήτες το πλέον επικίνδυνο κομμάτι για τυχόν περιστατικά πειρατείας…