Πολιτική

11 Φεβρουαρίου 2022 12:57 Τελευταία ενημέρωση : 11 Φεβρουαρίου 2022 15:09

Οπαδική βία - Μητσοτάκης: Σύσκεψη για νέα μέτρα

Διάβασέ μου το...

Εξετάστηκαν τα υπό κατάθεση μέτρα σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπαδική βία - Μητσοτάκης: Σύσκεψη για νέα μέτρα
-


Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάθεση μέτρων σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Σημειώνεται, ότι οι ανακοινώσεις των μέτρων θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ποινικό σκέλος, όσοι συλλαμβάνονται για οπαδική βία δεν θα έχουν αναστολή ποινής. Οι λέσχες φιλάθλων θα είναι ευθύνη των ΠΑΕ και στις περιπτώσεις που δεν τηρείται ο νόμος θα προβλέπονται οικονομικές, ίσως και αγωνιστικές «καμπάνες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Για το θέμα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, μετά και από την τραγωδία με την δολοφονία του 19χρονου Άλκη, μίλησε την Παρασκευή, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

‘Όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας, «πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και με εντολή του Πρωθυπουργού, έγινε μια μελέτη των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβουμε για να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Σε αυτές είναι η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά χρειάζεται παρέμβαση και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Αθλητισμού. Η συνολική απάντηση δίνεται με την συμβολή πολλών παραγόντων που έχουν ρόλο στον αθλητικό χώρο».

Ο Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε πως θα γίνει «μια συνολική προσπάθεια να ελεγχθεί το πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων και να “φιλτράρουμε” τους οπαδούς. Πρέπει να επανέλθουμε σε μια πραγματικότητα που οι οικογένειες θα πηγαίνουν στο γήπεδο και τα μικρά παιδιά δεν θα βλέπουν σκηνές βίας». 

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την οπαδική βία και την έξαρση του φαινομένου

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αθλητισμού και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνου Μωραΐτη, και σε συνεργασία με τους Τομεάρχες: Χρήστο Σπίρτζη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, και τη συνυπογραφή της Γραμματέως της Κ.Ο. Όλγας Γεροβασίλη, 44 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση για την έξαρση των φαινομένων οπαδικής βίας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

Η Επίκαιρη Επερώτηση απευθύνεται προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Προστασίας του Πολίτη.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ άλλων: 

  • Αν λειτουργούσε νομίμως η λέσχη φιλάθλων στην οποία φέρονται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.
  • Αν η αρμόδια αστυνομική αρχή γνώριζε την ύπαρξη της λέσχης και γιατί δεν υπήρξαν οι ενδεδειγμένες ενέργειες σφραγίσματος πριν συμβεί η αποτρόπαια δολοφονία.
  • Ποιος είναι ο απολογισμός της πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων στις λέσχες φιλάθλων και την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας.
  • Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πραγματική αντιμετώπιση της έξαρσης της οπαδικής βίας και την πρόληψη των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Σύλληψη πατέρα που δεν έστελνε το παιδί του σχολείο για δυο χρόνια

Θάνατος τριών αδελφών - Λέων: σέβομαι την οικογένεια, μα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά (βίντεο)

Άγιος Χαράλαμπος - λειψανοθήκη: χειροπέδες στους ληστές (εικόνες)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ