Πολιτική

10 Ιουνίου 2022 11:05 Τελευταία ενημέρωση : 10 Ιουνίου 2022 22:02

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: ο ανυποχώρητος Μητσοτάκης, η βαριοπούλα και οι αντιδράσεις

Διάβασέ μου το...

Τι δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός για την ανάληψη υπηρεσίας των αστυνομικών του νέου Σώματος. Επεισόδια στο ΑΠΘ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στου Ζωγράφου.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: ο ανυποχώρητος Μητσοτάκης, η βαριοπούλα και οι αντιδράσεις
-

Σαφές μήνυμα για το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έστειλε ο Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει «ούτε βήμα πίσω».

Σημείωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια και πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» συντάσσεται με το αυτονόητο και με την άποψη της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, στο δίλημμα βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα, συντάσσεται με το αυτονόητο. Δεν γίνεται να έχουμε εστίες κατάληψης μέσα στα πανεπιστήμια, δεν γίνεται να έχουμε οργανωμένες ομάδες, που κατά κανόνα συγκροτούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, να ασκούν βία εντός του χώρου του πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχει ήδη εκπαιδευτεί, αναμένουμε αυτή τη στιγμή την τελική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που θα διέπει τη λειτουργία της, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές και εκτιμώ ότι εντός του καλοκαιριού οι Ομάδες αυτές θα εγκατασταθούν εντός των Πανεπιστημίων. Έτσι ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το Σεπτέμβριο, να μπορούμε να παρέχουμε στους φοιτητές, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας: να μπορούν να κινούνται εντός του χώρου του πανεπιστημίου χωρίς να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από κανέναν».

«Έτσι προστατεύουμε πραγματικά την ελευθερία της σκέψης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από αυτήν την πολιτική, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι με αυτήν την άποψη συντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις.

συγκέντρωση - φοιτητές - Ζωγράφου - αστυνομία - πανεπιστήμια

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε πως «είναι εντελώς λάθος η επιλογή της κυβέρνησης για την ίδρυση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχουν υπηρεσίες φύλαξης, αλλά όχι πανεπιστημιακή Αστυνομία. […] Το μόνο που δεν ταιριάζει στα πανεπιστήμια είναι Αστυνομία και καταστολή… Προσπαθούν να παρουσιάσουν τα πανεπιστήμια ως χώρους ανομίας. Στα πανεπιστήμια δεν γίνεται τίποτα περισσότερο απ’ ότι γίνεται στο παρακάτω τετράγωνο από τη γωνία που μένει η κ. Βούλτεψη, στην Πλατεία Κολωνακίου, στη Γλυφάδα, στην Πλατεία Κεφαλαρίου και αναφέρω επίτηδες αυτές τις περιοχές που θεωρούνται καλές περιοχές. Δεν υπάρχουν παραπάνω προβλήματα παραβατικότητας και ανομίας απ’ όσα εμφανίζονται στην υπόλοιπη κοινωνία».   

«Μετά τις εξαγγελίες Κεραμέως για την επικείμενη εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις 10/6, οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεσηκώθηκαν. Ακόμα και εν μέσω εξεταστικής, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα στις πύλες των ιδρυμάτων. Βροντοφώναξαν ότι η βία που φέρνει η Μητσοτάκης ΑΕ με σκοπό την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου δε θα περάσει. Ότι σε χώρους μάθησης και ελεύθερης έκφρασης όπως το πανεπιστήμιο δε χωράει η καταστολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν σύλλογοι εργαζομένων και επιστημόνων, καθώς και το ΜέΡΑ25 με τη βουλεύτρια Μαρία Απατζίδη, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, φοιτητές και φοιτήτριες. Η διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Προ.Πο. το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας μεταφέρεται για επόμενο χρονικό διάστημα. Η αποφασιστική στάση όμως του φοιτητικού κινήματος και της κοινωνίας δε θα επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την εισβολή αυτή. Αντίθετα, ενωμένοι και ενωμένες, θα έρθουμε σε ρήξη με τον αυταρχισμό, τη μιζέρια και την υποβάθμιση που επιφυλάσσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο και τη νεολαία μας η Μητσοτάκης ΑΕ», αναφέρει το ΜέΡΑ25.

Την Πέμπτη υπήρξε ένταση στο ΑΠΘ και προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαμαρτυρόμενους για την ανάληψη καθηκόντων των πρώτων μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

συγκέντρωση - φοιτητές - Ζωγράφου - αστυνομία - πανεπιστήμια

συγκέντρωση - φοιτητές - Ζωγράφου - αστυνομία - πανεπιστήμια

Την Παρασκευή, φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας βρέθηκαν από τα ξημερώματα στην Πολυτεχνειούπολη, στου Ζωγράφου.

Περίπου 300 άνθρωποι έχουν αποκλείσει την είσοδο του ιδρύματος από την λεωφόρο Κατεχάκη, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στις εισόδους της Ούλοφ Πάλμε και του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως δεν θα επιτρέψουν την είσοδο των αστυνομικών στην Πανεπιστημιούπολη και θα περιφρουρήσουν το campus προκειμένου να μπλοκάρουν το νέο νόμο για τη φύλαξη των ΑΕΙ.

Ειδήσεις σήμερα:

“Ενώπιος Ενωπίω” - Σταμάτης Κραουνάκης: το μήνυμα της μητέρας του, η Πρωτοψάλτη και ο Μητροπάνος (βίντεο)

Πιερρακάκης - Ρεύμα: πως θα γίνονται οι αιτήσεις για τα έως 600 ευρώ

Κακοκαιρία “Genesis”: σε ποιες περιοχές θα “χτυπήσει” την Παρασκευή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ