Πολιτική

25 Ιανουαρίου 2024 09:55

Δικαιοσύνη – Φλωρίδης: Οι αλλαγές μας θα φέρουν γρηγορότερες δίκες

Διάβασέ μου το...

Ποιες αρμοδιότητες θα ενοποιηθούν. Ποιες οι αλλαγές στο ζήτημα της αναστολής ποινων στο Ποινικό Δίκαιο.

Δικαιοσύνη – Φλωρίδης: Οι αλλαγές μας θα φέρουν γρηγορότερες δίκες
-

Τα βασικά σημεία της επερχόμενης μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης επισήμανε την Πέμπτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Θα μπορούσα να έχω και ατομικά, ηθικό καθήκον να προσπαθήσω επισπευστεί μια δίκη όπως αυτή των Τεμπών, διότι εκείνο το διάστημα ταξίδευα με το σιδηροδρομικό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη κατά κανόνα δύο φορές την εβδομάδα, άρα κατά τύχη και μόνο δεν ήμουν μέσα στο συρμό», εξομολογήθηκε ο κ. Φλωρίδης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η χώρα μας στο πλαίσιο εκθέσεων πολλών Διεθνών Οργανισμών (κυρίως της ΕΕ), εκθέσεων τις οποίες παρακολουθούν οι διεθνείς επενδυτές πριν αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν στη χώρα μας, κρίνεται ως ιδιαίτερα αργή στους τομείς της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και της ουσιαστικής απόδοσης δικαιοσύνης.  

Παράλληλα υπογράμμισε: «Με τη νέα μεταρρύθμιση δίνουμε βάρος στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Επίσης οι δικαστές του α’ βαθμού –πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες– πρέπει να ενοποιηθούν ώστε η δικαστική ύλη των Πρωτοδικών να ανατεθεί σε περισσότερους δικαστές, αφού τώρα θα προστεθούν οι 1000 Ειρηνοδίκες μετά από σχετική επιμόρφωσή τους. Έτσι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Επί 112 χρόνια προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, και υπάρχουν διαρκώς αντιδράσεις, κυρίως τοπικές».

Αναφορικά με την εξάπλωση του φαινομένου της ατιμωρησίας λόγω συνεχών αναστολών, εξήγγειλε ότι καταργείται η υποχρέωση του δικαστηρίου να χορηγήσει την αναστολή [ενν. σε καταδίκους έχοντες λευκό ποινικό μητρώο] σε περίπτωση ποινής φυλάκισης μέχρι 3 ετών. Αντ’ αυτού αν η ποινή είναι από 1 έως 2 έτη ο κατάδικος θα μπορεί να ζητήσει αναστολή ή να την εκτίσει, αν είναι από 2 έως 3 να ζητήσει αναστολή ή να εκτελέσει κοινωφελή εργασία και αν είναι από 2 έως 3 έτη να την εκτίσει ή να αιτηθεί μερικής αναστολής, με την προϋπόθεσηόμως ότι θα εκτίσει τουλάχιστον 6 μήνες.

Σε σχόλιο του, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφέρει «Στην περίοδο ισχύος του «νόμου Παρασκευόπουλου» οι στατιστικές της βαριάς εγκληματικότητας έδειχναν μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη σημερινή. Όπως φαίνεται, όμως, όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τα ψεύδη μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο κ. Φλωρίδης επιχειρεί τόσα χρόνια μετά τους νόμους 4322/2015 και 4411/2016 να με στοχοποιήσει προσωπικά. Προφανώς ο κ. Υπουργός γνωρίζει πόσες συνέπειες ύβρεων και απειλών βίας προκάλεσαν τότε στην καθημερινότητά μου οι ψευδολογίες αυτές, που έχουν καταγραφεί άλλωστε επίσημα. Η δήλωση όχι μόνο είναι θλιβερή και ανάξια απάντησης με επιχειρήματα, αλλά κυρίως είναι και επικίνδυνη για τη δικαιοσύνη και τη δημόσια τάξη».

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης επεσήμανε σε δήλωσεις του τα εξής: «Σήμερα ο κ. Γ. Φλωρίδης, πρόσφατη μετεγγραφή του κ. Μητσοτάκη, προέβη – μέσα σ’ έναν οίστρο ποινικού λαϊκισμού – σε μια πρωτοφανή αθλιότητα, επιχειρώντας να συνδέσει την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με εγκληματίες. Καλό θα ήταν να προσέχει πριν μιλήσει: 

  1. Ας μας πει πόσοι μεγαλοαπατεώνες, καταχραστές της περιουσίας του ελληνικού λαού αμνηστεύτηκαν από την Κυβέρνησή του με τη γνωστή ασυλία των τραπεζιτών.
  2. Σωστά λέει ότι αποσυμφορητικός νόμος, απ’ αυτόν, δε θα έρθει. Όταν θα υπάρξει ανάγκη, αυτός δε θα είναι Υπουργός? μπορεί, εξάλλου, να έχει αλλάξει και κόμμα.
  3. Η ανάγκη του να επικαλεστεί ένα νόμο, που ίσχυσε πριν οκτώ (8) χρόνια, δείχνει την αδυναμία του να υπερασπιστεί το επαίσχυντο νομοθέτημα που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση, παρά την αντίδραση του νομικού κόσμου.
  4. Αποδεικνύεται ότι αγνοεί και την αριθμητική του Δημοτικού, όταν ξεστομίζει ότι το 2017 αποφυλακίστηκαν κρατούμενοι που θα απολύονταν το 2037! Σε ποια χώρα ζει ο κ. Υπουργός; Ας ρωτήσει τους συμβούλους του, ίσως του υποδείξουν τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα…
  5. Συκοφαντεί τους διευθυντές των φυλακών, βάζοντάς τους λόγια που ποτέ και κανείς δεν είπε. Πού τους είδε αλήθεια; Ας του πει κάποιος ότι αρμόδιος για το σωφρονιστικό σύστημα είναι πλέον ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και όχι ο ίδιος. Η αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν πάντα αίτημα των υπαλλήλων. Αντίθετα, τώρα – μετά και το δικό του νομοθέτημα – οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι προειδοποιούν για μια άνευ προηγουμένου επικείμενη συμφόρηση των φυλακών.
  6. Όταν λέει ότι το μυαλό κάποιων “είναι στην προστασία των εγκληματιών”, πρέπει να διευκρινίσει αν εννοεί τους Υπουργούς και τους βουλευτές της Ν.Δ., που υπερψήφισαν την ασυλία των τραπεζιτών και μεθοδεύουν τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, όπως άλλωστε κατήγγειλε χθες η κα Καρυστιανού».

Υ.Γ.: Γιατί ο κ. Φλωρίδης δεν έχει πει κουβέντα για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»; Άραγε γνωρίζει ότι οι αλλαγές στον Αστικό Κώδικα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης;».

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Πισπιρίγκου: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφυλα ζευγάρια: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον γάμο

Αμπελόκηποι: Συνελήφθη διαρρήκτης που απειλούσε να πέσει στο κενό (βίντεο)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ