Υγεία - Περιβάλλον

08 Ιανουαρίου 2021 11:40 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιανουαρίου 2021 20:27

Κομισιόν: Συμφωνία με την Pfizer-ΒιοΝtech για επιπλεόν δόσεις

Διάβασέ μου το...

Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν για τη συμφωνία που έκανε ώστε να λάβει τις επιπλέον δόσεις του εμβολίου.

Κομισιόν: Συμφωνία με την Pfizer-ΒιοΝtech για επιπλεόν δόσεις
-

Της Μαρίας Αρώνη

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά επιπλέον 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Pfizer/Biontech για τις χώρες της ΕΕ, πέραν των 300 εκατ. δόσεων που έχουν ήδη αγοραστεί τον περασμένο Νοέμβριο.

"Με αυτή τη συμφωνία το συνολικό χαρτοφυλάκιο των εμβολίων για την ΕΕ ανέρχεται συνολικά στις 2,3 δις. δόσεις, οι οποίες είναι περισσότερο από αρκετές για να καλύψουν τον ευρωπαϊκό πληθυσμό", ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν επαρκείς δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορονοϊού", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια άλλων εταιρειών που αναμένεται να αναπτυχθούν θα πρέπει και αυτά να λάβουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η ίδια, διευκρίνισε πως από τις επιπλέον 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/Biontech, οι 75 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και οι υπόλοιπες θα διατεθούν εντός του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2021.

Σχετικά με τη διαδικασία του εμβολιασμού, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που κάνουν το καλύτερο δυνατό για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. «Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, γιατί η διαδικασία είναι καινούρια. Υπάρχουν δυσκολίες στα logistics, γιατί το εμβόλιο πρέπει να περάσει από μια συνεχή αλυσίδα ψύξης. Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα τα κράτη-μέλη προχωρούν για να προσαρμοστούν σε αυτό. Είναι πλεονέκτημα που εξασφαλίσαμε επιπλέον δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, γιατί έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια logistics», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία εμβολιασμών μαζί με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Τα κράτη-μέλη μας ενημερώνουν για τον αριθμό των εμβολιασθέντων πολιτών. Θα πρέπει φυσικά να επισπευσθεί η διαδικασία, και να αυξηθούν οι αριθμοί, όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ερωτηθείσα, τέλος, αν η συμφωνία της Γερμανίας με την Pfizer/Biontech για την προμήθεια 30 εκατ. δόσεων εμβολίων είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε τα εξής: «Έχουμε ένα πολύ σαφές πλαίσιο το οποίο είναι νομικά δεσμευτικό, υπό την έννοια ότι δεν μπορούν να υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, ούτε παράλληλες συμβάσεις. Το πλαίσιο με το οποίο εργαζόμαστε είναι για τις 27 χώρες της ΕΕ. Μαζί διαπραγματευόμαστε, μαζί προμηθεύουμε και μαζί προωθούμε αυτήν τη διαδικασία εμβολιασμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ