Quantcast

Καρδίτσα

22 Νοεμβρίου 2021 13:04 Τελευταία ενημέρωση : 22 Νοεμβρίου 2021 22:49

Καρδίτσα – εικονικοί εμβολιασμοί: Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

Διάβασέ μου το...

Οι δεκάδες εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν διώξεις για σωρεία αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δωροληψία κ.α.

Καρδίτσα – εικονικοί εμβολιασμοί: Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

Της Λίας Κοντοπούλου

Ποινική δίωξη για μία σειρά σοβαρών αδικημάτων όπως εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δωροληψία κ.α. ασκήθηκε από την εισαγγελία Καρδίτσας που ερεύνησε την υπόθεση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο κέντρο Υγείας Παλαμά.

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν υπήρξαν καταγγελίες ότι μία 44χρονη εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας χορηγούσε πλαστά έγγραφα σε ιδιώτες και συγγενείς της υγειονομικούς ώστε να μην τεθούν σε αναστολή εργασίας. Αρχικά στο μικροσκόπιο των ερευνών είχαν μπει 33 «ύποπτα» πιστοποιητικά και στην πορεία ελέγχθηκαν ακόμα 63 περιπτώσεις.  

Η εισαγγελική έρευνα ολοκληρώθηκε και απαγγέλθηκαν κατηγορίες συνολικά σε 48 άτομα, με έναν στενό πυρήνα  4-5 εμπλεκόμενων να αντιμετωπίζει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, καθώς τα πρόσωπα αυτά φέρονται να δρούσαν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που αποσπούσαν χρήματα από πολίτες, προκειμένου να τους χορηγούν πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν αδικήματα όπως δωροδοκία, συνέργεια σε δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, χρήση ψευδούς βεβαίωσης και πλαστογραφία.

Η έρευνα της Δικαιοσύνης συνεχίζεται πλέον από τον Ανακριτή Καρδίτσας, ο οποίος θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους.  

Παράλληλα, συνεχίζονται πανελλαδικά οι έρευνες για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση και άλλων πιθανών κυκλωμάτων που εξασφαλίζουν με το αζημίωτο πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή αποτελεσμάτων rapid test και μοριακού ελέγχου. Ήδη από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν καταγγελίες για το Κέντρο Υγείας Παλαμά, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας είχε αποστείλει εγκύκλιο σε όλους τους Εισαγγελείς της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν υπάρχουν ενδείξεις για έκδοση και χρήση πλαστών πιστοποιητικών.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος διερευνήθηκε υπόθεση «εικονικών» εμβολιασμών για τον Covid-19, που έλαβαν χώρα σε Κέντρο Υγείας της Κεντρικής Ελλάδας. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος 48 ατόμων για -τα κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, της ψευδούς βεβαίωσης, της νόθευσης, της παράβασης καθήκοντος και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή επτά (7) ατόμων, μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 28η Αυγούστου 2021, διοικητική υπάλληλος Κέντρου Υγείας της Κεντρικής Ελλάδας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας. Ακολούθως, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές τεχνικές (γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών κ.λπ), προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης (modus operandi). Συγκεκριμένα, επικεφαλής φέρεται η ανωτέρω διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Κεντρικής Ελλάδας, η οποία προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες (ενδιαφερόμενους). 

Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας: 

  • προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος (και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών),
  • προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών και
  • κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο συγγενικού τους προσώπουΗ σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και διαβιβάστηκε σε ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Φωτιά σε διαμέρισμα (εικόνες)

Κορονοϊός: σε ισχύ τα νέα μέτρα

ΗΠΑ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση (εικόνες)

VIDEO