Θεσσαλονίκη

19 Δεκεμβρίου 2022 12:13 Τελευταία ενημέρωση : 19 Δεκεμβρίου 2022 21:00

Θάνατος 16χρονου Ρομά: ελεύθερος ο αστυνομικός

Διάβασέ μου το...

Με ποιους όρους αφέθηκε ελευθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 16χρονο, κατά την διάρκεια καταδίωξης.

Θάνατος 16χρονου Ρομά: ελεύθερος ο αστυνομικός
-

Ελεύθερος με τον περιορισμό της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία που υπήρχε, κάνοντας δεκτή την πρόταση του ανακριτή ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ο κατηγορούμενος.

Κατά την απολογία του στον 6ο ανακριτή, ο 36χρονος αστυνομικός, ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα καθώς ο 16χρονος οδηγός του καταδιωκομενου οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει τη δεύτερη μηχανή της ΕΛΑΣ. Ανέφερε ότι πυροβόλησε εν κινήσει, στοχεύοντας στο αυτοκίνητό και όχι στον οδηγό.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφάσισαν για τη διαφωνία εισαγγελέα- ανακριτή, σύμφωνα με το grtimes.gr, λαμβάνοντας υπόψη τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν εκπνεύσει ο 16χρονος. Γιατι προβλέπεται ένα χρονικό περιθώριο 5 ημερών που δεν μπορεί να παραταθεί και γιατί μέχρι την ώρα της απόφασης δεν είχαν διαβιβαστεί τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικό θανάτου, ιατροδικαστική έκθεση κλπ). Αρχικά εις βάρος του 34χρονου αστυνομικού ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονιας.

Το προσεχές χρονικό διάστημα η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή ο οποίος θα ζητήσει να αλλάξει η κατηγορία και να ασκηθεί ποινικη δίωξη απο την εισαγγελια για ανθρωποκτονία τετελεσμένη. Ο κατηγορούμενος θα κληθεί ξανά για συμπληρωματική απολογία και δεν είναι απίθανο να προφυλακιστεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους.

Πολιτικές αντιδράσεις

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΝΕ αναφέρεται ότι «Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος, με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο αστυνομικός που πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι και σκότωσε τον 16χρονο ρομά Κώστα Φραγκούλη, στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση.  Αποδεικνύεται -γι’ άλλη μια φορά- ότι η όξυνση της καταστολής και η αστυνομική αυθαιρεσία μόνο μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι. Είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό. Το ίδιο ισχύει και για την αστική δικαιοσύνη, που την ίδια ώρα που ελευθερώνει με συνοπτικές διαδικασίες τον αστυνομικό, δικάζει εργάτες και συνδικαλιστές, που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, σέρνει μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε «διαδηλωτοδικεία» κ.ά. Απαιτούμε την άμεση τιμωρία όλων των ενόχων για τον θάνατο του 16χρονου ρομά».

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη αναφέρεται «Η απόφαση να αφεθεί τελικά ελεύθερος ο δολοφόνος αστυνομικός του 16χρόνου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από τη Θεσσαλονίκη, μας πλημμυρίζει θλίψη και οργή. Η Δικαιοσύνη δυστυχώς για άλλη μία φορά επέλεξε να συνταχθεί με την πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για ατιμωρησία της Αστυνομίας, μια πολιτική που δυστυχώς πληρώσαμε ακριβά μετά και την προηγούμενη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα. Οι δικαστικές αρχές αντί να επιδείξουν την αποφασιστικότητα που δεν επιδεικνύει η Μητσοτάκης Α.Ε. απέναντι στα πάμπολα πλέον φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δείχνουν κι αυτές από την πλευρά τους τον δρόμο που έδειξε και ο Υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος όταν επισκέφτηκε τους δολοφόνους αστυνομικούς του Νίκου Σαμπάνη για να τους στηρίξει δημόσια, οπλίζοντας το χέρι των επόμενων δολοφόνων, που δεν δίστασαν να ρίξουν στο κεφάλι σε ένα άοπλο ανήλικο παιδί για 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Απέναντι σε αυτά τα ρατσιστικά εγκλήματα της ΕΛ.ΑΣ. εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε "ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ"».

Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση εξέδωσε και το γραφείο του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού στην οποία γίνεται λόγος για δικαίωσή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Όπως είναι γνωστό, ο επικεφαλής του δικηγορικού μας γραφείου, Αλέξης Κούγιας, επελέγη από την Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον ίδιο τον κύριο κατηγορούμενο και την οικογένειά του, ώστε να τον υπερασπιστεί, κατά την απολογία του, ενώπιον του Α’ Τακτικού Ανακριτού Θεσσαλονίκης, κ. Γόγαλη.

Όπως είναι γνωστό, μετά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου υπήρξε διαφωνία μεταξύ του κ. Ανακριτού, ο οποίος γνωμοδότησε ότι ο κύριος κατηγορούμενος, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα και του κ. Εισαγγελέως, ο οποίος γνωμοδότησε ότι πρέπει να οδηγηθεί προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές.

Σήμερα, το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε ότι ορθή είναι η γνωμοδότηση του Ανακριτού, κ. Γόγαλη και όχι αυτή του Αντιεισαγγελέως, κ. Μητσιόπουλου και παμψηφεί άφησε ελεύθερο τον κύριο κατηγορούμενο, μέχρις ότου αποφασισθεί το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή θα απαλλαγεί με βούλευμα, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από Δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κυρίου κατηγορουμένου, τους οποίους το δικηγορικό μας γραφείο διετύπωσε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Με την απόφασή του αυτή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης απέδειξε ότι οι Τακτικοί Δικαστές δεν λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου και υπό το κράτος εκβιασμών κακοποιών, οι οποίοι απαιτούσαν την προσωρινή κράτηση του αστυνομικού, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών, απέναντι σε εκβιαστικές – εγκληματικές συμπεριφορές."

 

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός” - πατήρ Αντώνιος: η λιποθυμία, η “αποκαθήλωση” και οι “κουκουλοφόροι μάρτυρες” (εικόνες)

Ζαχάρω - Τροχαίο: Σκοτώθηκε νεαρός ποδοσφαιριστής (εικόνες)

Γεωργιάδης για “Food pass” και “Καλάθι”: Έως 120 ευρώ τον μήνα σε κάθε νοικοκυριό (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO