Πολιτική

02 Ιουνίου 2020 11:01 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουνίου 2020 15:18

Επιμένει η Άγκυρα: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Διάβασέ μου το...

Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τις έρευνες που δρομολογεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Τουρκία δίνει ο Ακσόι.

Επιμένει η Άγκυρα: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις
-

Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για τις έρευνες που δρομολογεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Τουρκία δίνει με σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

«Oι νέες περιοχές που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια”  για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ακσόι, προσθέτοντας:

«Παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υποστηρίξη των κυριαρχιικών μας δικαιωμάτων, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων, στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται, σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις τουρκικές ενέργειες των τελευταίων ημερών, στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη χθες ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, στον οποίο επιδόθηκε διάβημα από την ελληνική πλευρά.

 Σε δήλωσή του χθες ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε ότι, «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου

“Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά,  πορεύεται χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, και έχει απωλέσει την ψυχραιμία που χρειάζεται για τη διαχείριση αυτών των λεπτών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, και έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον realfm 97,8.

ΚΚΕ: Οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες 

«Η επιδίωξη της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σηματοδοτεί την de facto ενεργοποίηση του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού συμφώνου» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας».

«Ωστόσο, όσα διαβήματα κι αν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προωθεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στηρίζει και το σύμμαχο του Ερντογάν, δηλαδή τη λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ, ανοίγοντας το δρόμο για παράνομες διεκδικήσεις» επισημαίνει η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγοντας: «Οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και επιβεβαιώνουν ότι μέσα στη μέγγενη των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, που αποτελούν το σημείο αναφοράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε πολύ περισσότερο ειρήνη και ευημερία για τους λαούς της περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ