Πολιτική

01 Νοεμβρίου 2021 12:34 Τελευταία ενημέρωση : 01 Νοεμβρίου 2021 20:10

Θεοδωρικάκος για Πέραμα: Λάθος η διακοπή καταδίωξης - Αλλαγές στην Άμεση Δράση

Διάβασέ μου το...

Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Προωθείται η τοποθέτηση καμερών πάνω σε όλους τους αστυνομικούς. "Πυρά" από τα κόμματα.

Θεοδωρικάκος για Πέραμα: Λάθος η διακοπή καταδίωξης - Αλλαγές στην Άμεση Δράση
-

Με δηλώσεις του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε τα εξής:

«Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας μου παρέδωσε την Παρασκευή, εντός της πενθήμερης προθεσμίας που είχε τεθεί, το πόρισμα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. στο αιματηρό περιστατικό της προηγούμενης Παρασκευής.

Όσα έγιναν ως τώρα σε επίπεδο δικαστικής και πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης είναι τα απολύτως προβλεπόμενα από τους Νόμους. Αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση ενός Κράτους Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα. Σε ένα Κράτος Δικαίου η Πολιτεία οφείλει πρώτη να εφαρμόζει τον Νόμο.

Η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Άμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού.

Ακτή Κονδύλη - αστυνομία - ομάδα ΔΙΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένας ζωντανός κρατικός οργανισμός που διαρκώς βελτιώνεται. Τίποτα και κανένα περιστατικό δεν περνά και δεν πρέπει να περνά, χωρίς αξιολόγηση. Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν και το πόρισμα που μου παρέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Προχωράμε μπροστά, με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Αστυνομίας με πέντε μέτρα και πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, καθώς και σε δύο δράσεις θεσμικού χαρακτήρα. Με στόχο την καθοριστική βελτίωση των υπηρεσιών ασφαλείας, που προσφέρει η αστυνομία στους πολίτες.

  1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
  2. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.
  3. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.
  4. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.
  5. Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα. 

Πέραν των ανωτέρω πέντε πρωτοβουλιών σε θεσμικό επίπεδο προωθούμε τους επόμενους τρεις μήνες το Νομοσχέδιο για την Αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας. Στόχος μία αστυνομία φιλική στον πολίτη, που σέβεται την δημοκρατική νομιμότητα και είναι άτεγκτη και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα, την αστυνομία του 21ου αιώνα.

Αστυνομία - περιπολικό

Και, δεύτερον, είμαι σε επαφή με τον συνάδελφο Υπουργό Δικαιοσύνης για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν σε μια πιο αποτελεσματική αστυνομία, που πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων μας γιατί αυτό είναι προς όφελος της κοινωνίας. Μικροκομματικές επιθέσεις και αβάσιμοι αφορισμοί σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας δεν γίνονται αποδεκτοί από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε δίπλα στον Έλληνα αστυνομικό, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, γιατί η πολύ δύσκολη δουλειά που κάνει αποτελεί πολύτιμη υπηρεσία προς την κοινωνία.  Μέσα σε αυτή την εβδομάδα 1000 αστυνομικοί ενισχύουν τα ΑΤ του Λεκανοπεδίου Αττικής και διασφαλίζουν την πραγματοποίηση κάθε βράδυ 100 πρόσθετων περιπολιών. Συνεχίζουμε με σχέδιο, με όραμα, με ενότητα, με σκληρή δουλειά τον καθημερινό αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών. Γιατί είναι προϋπόθεση της ευημερίας των Ελλήνων.

Ασφάλεια για Όλους! Ασφάλεια Παντού!»

“Πυρά” της αντιπολίτευσης

Σε δήλωση του Tομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, αναφέρονται τα εξής:

«Παραδοχή αποτυχίας του δόγματος “Νόμος Τάξη” και προπαγανδιστική διαχείριση ευθυνών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι εξαγγελίες Θεοδωρικάκου

Σε μία προφανή προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, του δόγματος «Νόμος και Τάξη», των ρουσφετολογικών προσλήψεων ανεκπαίδευτων αστυνομικών, της αποδιοργάνωσης της αστυνομίας και να κατευνάσει την κοινωνική κατακραυγή, που φαίνεται ακόμη και από το πόρισμα της ΕΛΑΣ για την καταδίωξη στο Πέραμα και τη δολοφονία του δεκαοχτάχρονου Νίκου Σαμπάνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε αλλαγές στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης, που η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε τοποθετήσει. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα μιας και για αρκετές ημέρες διέρρεαν τις αλλαγές, χωρίς όμως να απαντήσουν ακόμη και σήμερα για τα ψέματα που γράφτηκαν στα δελτία τύπου και στις διαρροές που δίνονταν σε όλα τα ΜΜΕ. Παράλληλα, εξήγγειλε πέντε παρεμβάσεις που, δυστυχώς, δεν πρόκειται να φέρουν καμία αλλαγή στην ασφάλεια του πολίτη. Η ίδια η πολιτική του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, εξάλλου, έχει ακυρώσει στην πράξη τα τελευταία 2,5 χρόνια κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας των πολιτών.

Με τις σημερινές του εξαγγελίες, ο κύριος Θεοδωρικάκος:

  • αναγνώρισε ότι υπάρχει ανεπαρκέστατη εκπαίδευση των 4.500, κατ’ εξαίρεση προσληφθέντων, ειδικών φρουρών,
  • παραδέχθηκε την ελλιπή στελέχωση ακόμη και του Κέντρου Επιχειρήσεων,
  • επανέλαβε την εξαγγελία για τοποθέτηση καμερών σε αστυνομικούς των ομάδων ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΜΑΤ χωρίς να ανακοινώνει πως θα διασφαλιστεί η διαχείριση των καταγραφών, από ποιόν και πως θα τηρείται το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο διασφάλισης προσωπικών δεδομένων,
  • συνεχίζει να κοροϊδεύει τους πολίτες, ανακοινώνοντας ότι, δήθεν, ενισχύονται τα τμήματα της Αθήνας με 1.000 αστυνομικούς περίπου – δηλαδή ότι οι απόφοιτοι των αστυνομικών σχολών θα στελεχώσουν, όπως κάθε χρόνο, τα αστυνομικά τμήματα.

Στα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τα οποία δεν φέρνουν κανένα άμεσο ή μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα στην ασφάλεια του πολίτη, προτείνουμε τα εξής:

  1. τον πλήρη αφοπλισμό των 4.500, κατ’ εξαίρεση προσληφθέντων, ειδικών φρουρών μέχρι να λάβουν τη διετή εκπαίδευση που λαμβάνουν όλοι οι αστυνομικοί,
  2. τη συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΛΑΣ στις πανελλαδικές εξετάσεις ώστε να μην έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση για ρουσφετολογικές, εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις, που θα αποτελεί και την πρώτη πράξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αναβάθμιση των Σχολών της Αστυνομίας
  3. την ενίσχυση των μονάδων που είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των αστυνομικών τμημάτων, που επί επιτελικού κράτους Μητσοτάκη κλείνουν από έλλειψη προσωπικού, και την αναγνώριση της επικινδυνότητας των εργαζόμενων αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτές τις υπηρεσίες,
  4. την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού και τη στελέχωση ειδικών μονάδων για την καταπολέμηση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων (ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες, trafficking παιδιών, γυναικών, ηλεκτρονικό έγκλημα),
  5. την καταγραφή όλων των όπλων και των κατόχων τους, σε κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα
  6. τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την εξέταση καταγγελιών για δράση ακροδεξιών θυλάκων και ακροδεξιών αντιλήψεων εντός της ΕΛΑΣ,
  7. την αναθεώρηση και την αλλαγή της πολιτικής του νόμου και της τάξης που ο κύριος Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος έχει εγκαταστήσει στη χώρα και την κατάργηση της ΔΡΑΣΗΣ, της ΟΔΟΥ, της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΔΙ.ΑΣ - ΕΛ.ΑΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ - Μητσοτάκης - Χρυσοχοϊδης

Δυστυχώς ο κατήφορος του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, δεν έχει τέλος. Σήμερα παρακολουθήσαμε μια ακόμη προπαγανδιστική πρακτική αντιμετώπισης της ανασφάλειας που κυριαρχεί στους πολίτες σε όλη τη χώρα. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν ότι η δογματική πολιτική τους απέτυχε; Πόσοι συμπολίτες μας, ακόμη πρέπει να χαθούν;».

ΚΙΝΑΛ: το «επιτελικό» Κράτος ομολόγησε ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με την αστυνόμευση

Σε ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση από το 2019 μέχρι σήμερα προσπάθησε να πείσει τους συμπολίτες μας ότι όλα λειτουργούσαν άψογα στον τομέα της αστυνόμευσης. Ασήμαντες ενέργειες Υπουργών Προστασίας του Πολίτη επικοινωνούνταν ως μεγάλες καινοτομίες, λανθασμένες επιλογές στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών βαπτίζονταν ως ορθές, εξαγγελθείσες πρωτοβουλίες ή ψηφισθείσες διατάξεις δεν εφαρμόζονταν ποτέ.

Αυτό αδιαμφισβήτητα επιβεβαιώνει η σημερινή εξαγγελία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., που ομολογεί την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στο πεδίο της καθημερινής αστυνόμευσης. Ομολογούν δηλαδή, κατ’ αντιστοιχία προς τα 5 ανακοινωθέντα μέτρα, ότι :

  1. Ποτέ το αρμόδιο υπουργείο δεν είχε εκπονήσει σαφές επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης με ξεκάθαρη περιγραφή καθηκόντων των αστυνομικών οργάνων που εμπλέκονται σε ελέγχους, περιπολίες ή καταδιώξεις. Την ανάγκη αυτή την ανακάλυψαν μόλις σήμερα στην κυβέρνηση.
  2. Ποτέ δεν προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν τους ειδικούς φρουρούς, αν και κατ’ επανάληψη έχουν δοθεί παραδείγματα προβληματικής άσκησης των καθηκόντων κάποιων εξ αυτών. Τώρα βλέπουν τα κενά εκπαίδευσης τα οποία αρνούνταν να τα δουν όταν το Κίνημα Αλλαγής -κατ’ επανάληψη- τα έχει επισημάνει.
  3. Το νεοδημοκρατικό ψηφιακό κράτος αποτελεί μια βιτρίνα, πίσω από την οποία κρύβεται μια ελλειμματική οργάνωση, για την οποία -με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών- ανακάλυψαν στο υπουργείο ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουν ψηφιοποιώντας το επιχειρησιακό κέντρο τους, ώστε να συντονιστούν οι δυνάμεις στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως.
  4. Από την άνοιξη του 2021, μας ενημέρωσε με θριαμβευτικό τρόπο ο προηγούμενος υπουργός ότι οι το μάχιμο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. θα φέρει κάμερες και σήμερα, ο νέος υπουργός ανακοινώνει το ήδη ανακοινωθέν. Δηλαδή ότι θα εξοπλιστούν με κάμερες η Ομάδα ΔΙΑΣ, η ΟΠΚΕ, τα ΜΑΤ και τα περιπολικά της αστυνομίας, μετατοπίζοντας το χρόνο προμήθειας των καμερών το 2022.
  5. Ποτέ δεν ήταν επαρκώς στελεχωμένο το κέντρο επικοινωνίας της Άμεσης Δράσης, γι’ αυτό και τώρα θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον αστυνομικούς.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στον «αυτόματο πιλότο» την ασφάλεια των πολιτών. Και δεν αρκεί η αίσθηση καθήκοντος της πλειοψηφίας των Ελλήνων αστυνομικών. Διότι χωρίς κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς οργάνωση, χωρίς συντονισμό, το μόνο που αποκαλύπτεται πια σε όλο το τραγικό του «μεγαλείο», είναι η ανυπαρξία του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Και αυτό φοβίζει ακόμη περισσότερο τους πολίτες της χώρας μας για το σε ποια κυβέρνηση έχουν εμπιστευθεί την προστασία των δικαιωμάτων τους». 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΔΙ.ΑΣ - ΕΛ.ΑΣ - ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ - Μητσοτάκης - Χρυσοχοϊδης

Εν τω μεταξύ, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε ερώτηση προ τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Υπέρμετρη και φονική αστυνομική βία. Ανάγκη να δοθεί τέλος στη στρατιωτικοποίηση και αυταρχικοποίηση της ελληνικής αστυνομίας».

Κούγιας: αήθης επίθεση στους 7 αστυνομικούς για το Πέραμα

Σε προσωπική, όπως τονίζει, δήλωση του, ο Αλέξης Κούγιας, που εκπροσωπεί τους 7 αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην φονική καταδίωξη, αναφέρει:

«Θέλω να διαμαρτυρηθώ εντονότατα και ως Δικηγόρος Αλέξιος Κούγιας και ως Έλληνας πολίτης Αλέξιος Κούγιας για την αηθέστατη επίθεση, η οποία έγινε τόσο εις βάρος των μέχρι να καταδικαστούν αμετάκλητα αθώων 7 νεαρών Ελλήνων αστυνομικών με λευκό ποινικό μητρώο, τους οποίους καλύπτει σύμφωνα με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο το τεκμήριο της αθωότητος, αλλά και για την προσωπική εις βάρος μου επίθεση με σκοπό τη στοχοποίησή μου από επικίνδυνους ανθρώπους που έχουν διαπράξει ανθρωποκτονίες, ληστείες, βιασμούς, εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και κλοπές, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει έστω και μια αντίδραση από την Εισαγγελία Αθηνών, από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και από τις ενώσεις ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων.

Προκαλώ τους δύο συναδέλφους δικηγόρους να δημοσιοποιήσουν το ποινικό μητρώο τόσο του αειμνήστου θύματος, του οποίου προβάλλουν μόνο την ηλικία, για να αναδειχθεί από ποια ηλικία άρχισε να διαπράττει παράνομες πράξεις, αλλά κυρίως και το ποινικό μητρώο του απειλούντος ζωές εντίμων αστυνομικών και εμού προσωπικώς πάτερα του αείμνηστου θύματος, αλλά και σχεδόν όλων των μελών της οικογενείας του, για να αντιληφθούν και οι πλέον δύσπιστοι πού θα χρησιμοποιείτο το κλεμμένο αυτοκίνητο του τίμια εργαζόμενου φτωχού Πακιστανού, και να αναδειχθεί η ακραία επικίνδυνη προσωπικότητα αυτών που τολμούν να δίνουν συνεντεύξεις τύπου, τις οποίες προβάλλουν, χωρίς ίχνος ευθύνης δημοσιογραφικής και εν γένει, μέσα μαζικής ενημέρωσης, «δημοσιογράφοι και παρουσιαστές», με σκοπό μόνο την τηλεθέαση, χωρίς να γνωρίζουν ούτε λέξη από τη δικογραφία και το ποινικό δίκαιο.

ΣΥΜΠΛΟΚΗ - ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ - ΠΕΡΑΜΑ

Καλό θα είναι κάποιος να γνωστοποιήσει στους Έλληνες πολίτες και το ποινικό παρελθόν και τη σχέση με παράνομες υιοθεσίες και πωλήσεις βρεφών Ρομά στη βόρεια Ελλάδα, ενός εκ των προσώπων που πρωταγωνιστούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, αποκρύπτοντας στοιχεία δισκογραφίας και υποστηρίζοντας νομικές γελοιότητες, γιατί αν προκληθώ, θα το αναδείξω εγώ.

Καλό επίσης είναι, όλοι αυτοί που ξαφνικά αγκάλιασαν τους Ρομά, πολιτικοί και νομικοί, να ρωτήσουν τη γνώμη της πλειονότητος των εντίμων Ρομά, που καθημερινά εργάζονται, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, γι’ αυτές τις οικογένειες των Ρομά, που τους δυσφημούν, γιατί τόσο αυτοί που εμφανιστήκαν στις συνεντεύξεις τύπου, όσο και τα μέλη της οικογένειάς τους δεν έχουν αφήσει ούτε ένα σχεδόν έγκλημα του Ποινικού Κώδικα που να μην έχουν διαπράξει.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι υπόθεση για πολιτική εκμετάλλευση, γιατί έχει άμεσο αντίκτυπο και στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και στο αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και στη λάθος αντίληψη κοινωνικών ομάδων, ότι μπορούν να διαπράττουν το οποιοδήποτε έγκλημα, και πάντοτε θα υπάρχουν ανεύθυνοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και παρουσιαστές που για λόγους ψηφοθηρικούς και τηλεθέασης είναι πρόθυμοι να τους υπερασπιστούν, αντί να τους διορθώσουν».

Δικηγόροι οικογένειας Σαμπάνη: Προκλητική η μη προφυλάκιση των αστυνομικών

Προκλητική χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου Ρομά την απόφαση για μη προφυλάκισης των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.

"Το επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛΑΣ στο Πέραμα, που κατέληξε στην ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη, έχει κατανοηθεί από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου υπό τον πομπώδη τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτό το φιάσκο, αλλά τουναντίον το συγκαλύπτουν και το νομιμοποιούν. Ο Υπουργός δεν προχώρησε ούτε καν στο στοιχειώδες: στη θέση σε διαθεσιμότητα των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων. Ας το ακούσει η ελληνική κοινωνία: οι αστυνομικοί αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, ένστολοι, ένοπλοι και επικίνδυνοι" αναφέρει η ανακοίνωση των συνηγόρων.

"Και μάλιστα, αυτό θα συμβεί με κατεύθυνση του Υπουργού για περισσότερες «καταδιώξεις» και με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας». Το πέρασμα από τον κολασμό της εγκληματικής πράξης στη στοχοποίηση ομάδων πληθυσμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνιστά οριστικό διαζύγιο της Ελληνικής Αστυνομίας με τις βασικές ορίζουσες του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα λογοδοτήσει σε διεθνή φόρα και δικαιοδοτικά όργανα για τη συστηματοποίηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Μέχρι τότε, όμως, δυστυχώς είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν ξανά σε θανάτους. Η ευθύνη για ο,τι ακολουθήσει ανήκει πλέον στα χέρια των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ και στις κεφαλές της κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε δικαιοσύνη για την οικογένεια του δολοφονημένου από όπλα αστυνομικών Νίκου Σαμπάνη" καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο: νεκρός νεαρός οδηγός μηχανής

Ξιαρχό - Η γυναίκα που κορόιδευε στο “Πρωινό”: να κοιτάξει την καμπούρα του (βίντεο)

“Ήλιος”: νέα επεισόδια που κόβουν την ανάσα (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ