Πολιτική

27 Φεβρουαρίου 2023 10:05 Τελευταία ενημέρωση : 27 Φεβρουαρίου 2023 21:41

Πολάκης - ΣΥΡΙΖΑ: “Πόλεμος” με φόντο τις κάλπες

Διάβασέ μου το...

Θύελλα στην Κουμουνδούρου και στο πολιτικό σκηνικό μετά τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη. Η αντίδραση του Τσίπρα και τα "πυρά' από το Μαξίμου και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πολάκης - ΣΥΡΙΖΑ: “Πόλεμος” με φόντο τις κάλπες
-

Πολιτικό σάλο και «ρήγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη, ο οποίος, με αφορμή την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, στοχοποίησε σε ανάρτησή του δικαστικούς και δημοσιογράφους.

Ο Αλέξης Τσίπρας καθαίρεσε τον βουλευτή του από τη θέση του τομεάρχη Διαφάνειας και αποφάσισε την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, δεδομένου και ότι ο βουλευτής Χανίων προειδοποίησε με ανάρτηση του ότι εκεί «θα ειπωθούν ΌΛΑ». 

Από την πλευρά της η ΝΔ ζήτησε την οριστική διαγραφή του Παύλου Πολάκη από το κόμμα και την αποπομπή και του Νίκου Παππά από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαρροές της Κουμουνδούρου άφησαν να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αποφασίσει τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της διαγραφής του και από το κόμμα.

Τσίπρας - Πολάκης

Εισαγγελική παρέμβαση για την ανάρτηση Πολάκη

Εν τω μεταξύ, αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν οι αναρτήσεις που Παύλου Πολάκη για ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. 

Η παρέμβαση έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αντώνη Ελευθεριάνο ο οποίος έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Ελένη Τριανταφύλλου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δύο τουλάχιστον αδικήματα, αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών.

Η εισαγγελική παρέμβαση καταλαμβάνει σειρά αναρτήσεων στο διαδίκτυο και όχι μόνον την επίμαχη ανάρτηση Πολάκη που τον οδήγησε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο η Εισαγγελία λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας θα αποστείλει την υπόθεση, όπως προβλέπεται, στη Βουλή για τα περαιτέρω.

Ραγκούσης για Πολάκη: Η Εισαγγελία παίζει το παιχνίδι της Κυβέρνησης

Σε κοινή δήλωση του νέου Τομεάρχη Διαφάνειας, Γιάννη Ραγκούση, που ανέλαβε τα καθήκοντα μετά την καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλου Ξανθόπουλου αναφέρονται τα εξής:

«Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών. Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο.  Ωστόσο, η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να  διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής.

Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή» ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη «θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία», δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση. Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας. Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «Δικαιοσύνη Παντού» αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα».

Στενιώτη Μαργαρίτα

Στενιώτη: Η ανάρτηση Πολάκη συνιστά συνταγματική εκτροπή

«Είναι σοκαριστική η εικόνα των επικηρυγμένων προσώπων», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, για την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Η κ. Στενιώτη εξηγεί: «Σε δημοκρατικά πολιτεύματα δεν νομίζω ότι υπάρχουν δηλώσεις, όχι μόνο πολιτικού αλλά οποιουδήποτε προσώπου για ομαδικές εκκαθαρίσεις θεσμικών οργάνων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος (…) Η συγκεκριμένη ανάρτηση – η λίστα των ονομάτων, το κολάζ των φωτογραφιών – συνιστά συνταγματική εκτροπή. Διότι η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστικών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου αλλά βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση αλλά θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της», διευκρίνισε η κ. Στενιώτη. «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας». 

Αναφερόμενη, σύμφωνα με το ertnews.gr, στο δεύτερο μέρος, το οποίο, όπως είπε, «παραβλέπουμε», συνιστά «μια προαναγγελία χειραγώγησης των θεσμών της Δικαιοσύνης. Ομιλεί περί εκδίωξης δικαστών, περί εθελουσίας εξόδου και δημιουργεί μία νέα σχολή δικαστών, μέσα από την οποία θα προσλάβουμε τα δικά μας παιδιά, τους δικούς μας δικαστές. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου».

Στην ερώτηση, ποια θεωρεί ότι είναι τα αίτια μίας τέτοιας ανάρτησης, η κ. Στενιώτη απάντησε: «Δεν είναι μεμονωμένη η τοποθέτηση του κ. Πολάκη, έχει ξανακάνει τέτοιες δηλώσεις. Φανερώνει την αντίληψή του για τον θεσμό της Δικαιοσύνης. Επιθυμεί μια χειραγωγημένη Δικαιοσύνη».

Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη: Άξια αποδοκιμασίας

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδοκιμάζει την πρόσφατη ανάρτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, αναφέροντας ότι «ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής».

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Ένωσης του ΣτΕ έχει ως εξής:

«Ο χλευαστικός αντιδικαστικός λόγος του κ. Παύλου Πολάκη

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παύλου Πολάκη περί "βαθέος κράτους" δεν είναι δυνατόν να αφήσουν αδιάφορες τις Ενώσεις των Δικαστών της Χώρας.

Δηλώσεις σαν και αυτές απαιτούν απάντηση.

Οι δηλώσεις του κ. Π. Πολάκη μάς καλούν σε απάντηση όχι λόγω της, μικρής ασφαλώς, δυνατότητας που έχουν, αυτές καθ΄αυτές, να πλήξουν την Ελληνική Δικαιοσύνη στη συνείδηση των Συμπολιτών μας.

Είναι τόσο εμφανώς εμπαθείς, ώστε είναι βέβαιο ότι δεν θα εισακουσθούν απ΄ όσους Έλληνες και όσες Ελληνίδες δεν έχουν απολέσει την ικανότητα να σκέπτονται κριτικά, και το ήθος να κρίνουν αμερόληπτα.

Είναι πρόδηλο ότι η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις που τέμνουν μεγάλα και επίμαχα ζητήματα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου μας είναι ευλόγως αναμενόμενη, και από τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς καλοδεχούμενη.

Ακόμα και η αμεροληψία -η σημαντικότερη αρετή όσων αρθρώνουν (δημόσιο) κριτικό λόγο -είναι κατανοητό να υποχωρεί κατά την άσκηση της κριτικής σε δικαστικές αποφάσεις, αφού τίποτα από εκείνα που θίγουν ή πλήττουν σημαντικά αγαθά της ανθρώπινης ζωής δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να ιδωθεί αμερόληπτα απ΄ όσους θίγονται ή πλήττονται σε αυτά.

Η δήλωση του κ. Π. Πολάκη είναι λοιπόν άξια αποδοκιμασίας όχι γιατί είναι οξεία, ούτε γιατί δεν είναι αμερόληπτη. Είναι άξια αποδοκιμασίας γιατί διαπνέεται από το ήθος που για να εύρει τη δύναμη να εξωτερικευθεί και να γίνει δημόσιος λόγος πρέπει να προσλάβει τους χαρακτήρες αγενούς θυμικού, και για να ακουστεί πρέπει να γίνει δυσηχής βρυχηθμός.

Όμως ο δημόσιος λόγος σαν και αυτόν που εν προκειμένω άρθρωσε ο κ. Π. Πολάκης είναι περισσότερο από αγενής και δυσηχής. Είναι επικίνδυνος, και τούτο εξ αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς με τους οποίους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να οργανώσουν την κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωσή τους, και χλεύης στην πεποίθηση που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τρέφουν στην αξία των δικαστικών θεσμών ως θεσμών του κράτους δικαίου.

Ο κ. Π. Πολάκης συμπεριφέρθηκε εν προκειμένω κατά τρόπο που δείχνει πως ούτε ευμενώς διάκειται έναντι των δικαστικών θεσμών του Ελληνικού κράτους δικαίου, ούτε την τέχνη να εκφέρει ποιοτικό δημόσιο λόγο κατέχει.

Η ιδιότητα του κ. Π. Πολάκη ως μέλους του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως τέως κατόχου υπουργικού αξιώματος είναι αυτή που μας κινητοποίησε να απευθύνουμε τις ανωτέρω γραμμές στον Ελληνικό Λαό».

Αλέξης Τσίπρας - Παύλος Πολάκης

Οικονόμου: Ο Πολάκης, ο πολακισμός και ο καθρέφτης του Τσίπρα

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό», αναφέρει σε δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αποδοκίμασε ευθέως και ξεκάθαρα τις φασιστικές, όπως αναφέρει, θέσεις του Παύλου Πολάκη, που στοχοποίησε και προέγραψε μια σειρά ανθρώπων. Αποδίδει δε στον Αλέξη Τσίπρα πως συμπεριφέρεται με πολακισμό, που «είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη».

Η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου: 

«Η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό. Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη. Παρότι ο κ. Πολάκης -σε ένα κρεσέντο φασισμού και τρομοκρατίας- απειλεί συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το μόνο που τολμά να του καταλογίσει είναι «προσωπική σταυροφορία» κατά του «καθεστώτος», χωρίς ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές του θέσεις, μέσω των οποίων στοχοποιούνται και προγράφονται άνθρωποι.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται, για πολλοστή φορά, ελάχιστος στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων. Ο  κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική παθογένεια που δημιούργησε οφείλει όχι μόνο να κάνει το αυτονόητο,  αλλά και να αποδοκιμάσει, λόγω και έργω, το μεδούλι του πολακισμού: την αμφισβήτηση των θεσμών, τις επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τη συκοφάντηση και στοχοποίηση ανθρώπων. Για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Εκτός κι αν ο παλαιότερος και στενότερος συνεργάτης του τον «κρατά» τόσο γερά, που μόνο όταν μάθουμε με τι θα καταλάβουμε πως είναι δυνατόν να συνεχίζουν, μετά από μια ομόφωνη, καταδίκη να συμπορεύονται. Θα το μάθουμε, γιατί αργά ή γρήγορα όλα έρχονται στο φως».

Αλέξης Τσίπρας - Παύλος Πολάκης

Απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, αναφέρει σε δήλωση της: «Κύριε Οικονόμου, η υποκρισία σας περισσεύει. Πάει πολύ να μιλάτε για σεβασμό στους Θεσμούς, ενώ παρακολουθούσατε το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατεύματος. Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δικαστών όταν κορυφαία στελέχη της παράταξης σας απειλούσαν με φυλακή και ότι «θα γδάρουν» δικαστικούς λειτουργούς. Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής «συμμορία» και «υπόκοσμο» δημοσιογράφους. Για όλα τα παραπάνω η εισαγγελία ουδέποτε έδειξε την παραμικρή ευαισθησία, ανοίγοντας σήμερα έναν επικίνδυνο δρόμο ποινικοποίησης της πολιτικής. Τέλος, εμείς έχουμε στο κόμμα μας στελέχη που έφεραν 250 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο ενώ εσείς επιμένετε να κρατάτε όσους το ζημίωσαν με απευθείας αναθέσεις. Θα μας κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη». 

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της κ. Τσαπανίδου δυσκολευόμαστε να βρούμε  τις διαφορές με αυτά που λέει ο κ. Πολάκης. Επί της ουσίας λένε ακριβώς τα ίδια. Το μόνο που λείπει είναι τα ονόματα και οι φωτογραφίες.Διαβάζοντας την ανακοίνωση της κ. Τσαπανίδου δυσκολευόμαστε να βρούμε  τις διαφορές με αυτά που λέει ο κ. Πολάκης. Επί της ουσίας λένε ακριβώς τα ίδια. Το μόνο που λείπει είναι τα ονόματα και οι φωτογραφίες», απάντησε η Νέα Δημοκρατία στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, αναφέρεται «Ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόταν ο κ. Πολάκης, ήταν γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ίδιο γνωστή ήταν στον κ. Πολάκη και η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 15'. Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Από εκεί κι έπειτα, το μόνο "νέο στοιχείο" που υπήρξε σε βάρος του Παύλου Πολάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι πως για πρώτη φορά έθεσε ζητήματα όπως η κατάργηση της ΑΔΑΕ και του ΤΧΣ -χωρίς φυσικά ποτέ να αγγίζει ακόμα κι εκεί, τον κ. Στουρνάρα-, ζητήματα που μόνο το ΜέΡΑ25 έθετε, όταν ο κ. Πολάκης αποδεχόταν την "γραμμή" της συνθηκολόγησης της ηγεσίας του κόμματος του. Ενώ, το "βαθύ κράτος" που λέει, δεν είναι κάποιοι δημοσιογράφοι και δικαστές, που σαφώς και είναι μέρος του συστήματος, άλλοι όμως είναι αυτοί που το καθοδηγούν και τους τελευταίους μόνο το ΜέΡΑ25 τολμάει να κατονομάσει, μηνυόμενο κιόλας κι από τους αυτούς τους ίδιους, τους ολιγάρχεςΌσον αφορά τέλος, στην εισαγγελική παρέμβαση για την ανάρτηση του κ. Πολάκη, αποτελεί αδιανόητη, απαράδεκτη και επικίνδυνη, για την ίδια την δημοκρατία πρακτική, την οποία και καταδικάζουμε. Είναι άλλωστε οι ίδιοι Εισαγγελείς και Δικαστές που δεν έχουν διατάξει την παραμικρή προκαταρτική εξέταση για σωρεία παρακολουθήσεων υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης. Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα πια!»

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ισημερινός - Κοκαΐνη: Ποσότητα ρεκόρ ήταν “κρυμμένη” σε μπανάνες (εικόνες)

Πυρηνικά - Μεντβέντεφ: Θα ζήσουμε την “Αποκάλυψη”, αν η Δύση δεν συνετιστεί

Γεωργαντάς για αγρότες: οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, η ΚΑΠ και το νέο πρόγραμμα συμβουλών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ