Κόσμος

14 Απριλίου 2024 06:21 Τελευταία ενημέρωση : 14 Απριλίου 2024 13:31

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αναίμακτη λήξη του συναγερμού

Διάβασέ μου το...

Νύχτα τρόμου στο Ισραήλ. Συνομιλία Νετανιάχου με Μπάιντεν. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αναίμακτη λήξη του συναγερμού
-

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τον συναγερμό που κήρυξαν εξαιτίας της επίθεσης του Ιράν με drones και πυραύλους.

Η λήξη του σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίων καταφυγίων.

Κατά ισραηλινές πηγές, ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο ήσσονες υλικές ζημιές σε στρατιωτική βάση και ο τραυματισμός κοριτσιού στο νότιο Ισραήλ.

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 200 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η «συντριπτική πλειονότητα» των οποίων αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, ωστόσο μόνο μια στρατιωτική βάση υπέστη «ήσσονες ζημιές», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Το καθεστώς του Ιράν εξαπέλυσε τεράστιο σμήνος 200 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», συνόψισε ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος, διευκρινίζοντας πως η επίθεση παραμένει ακόμη «σε εξέλιξη».

«Ορισμένος αριθμός ιρανικών πυραύλων κατέπεσε στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση αλλά χωρίς να προκαλέσει θύματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Συνομιλία Μπάιντεν με Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, αναγγέλλοντας πως θα δώσει στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου γι’ αυτή.

Ισραήλ - Ιράν - επίθεση - drones

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:00 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, ανακοίνωνε μέσω X πως ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ καθώς «η ιρανική επίθεση εγείρει σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια» και «αναμένω να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και να αναλάβει σθεναρή δράση εναντίον του Ιράν».

Εκρήξεις σε Συρία και Λίβανο

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη Δαμασκό και στη Βηρυτό, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά την ανακοίνωση του Ιράν πως εξαπέλυσε επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χώρας που γειτονεύει τόσο με τη Συρία όσο και με τον Λίβανο.

Στη συριακή πρωτεύουσα ακούστηκε σειρά εκρήξεων περί τη 01:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτές ως τώρα.

Στη λιβανική πρωτεύουσα ακούστηκαν τουλάχιστον δυο εκρήξεις στους αιθέρες περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με φωτοειδησεογράφο του AFP. Άλλος δημοσιογράφος του πρακτορείου, στην Μπεκάα (ανατολικά), που γειτονεύει με τη Συρία, μετέδωσε επίσης πως άκουσε αρκετές εκρήξεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του πως ακούστηκαν εκρήξεις στη Δαμασκό, στη Χομς, στη Χάμα (κεντρικά), στη Ντεράα, νότια της πρωτεύουσας, καθώς και στα συριακά παράλια στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι εκρήξεις πιθανόν οφείλονταν στη «συριακή αντιαεροπορική άμυνα που ενεργοποιήθηκε εναντίον ισραηλινών drones και πυραύλων που προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους».


Ειδήσεις σήμερα:

Φυλακές Κορυδαλλού: Νεκρός ο 36χρονος που είχε συλληφθεί για τον βιασμό της θετής του κόρης

Εύβοια: Νέος σεισμός στην Ιστιαία

Καιρός: 30άρια και ισχυροί άνεμοι την Κυριακή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ