Quantcast

Πολιτική

17 Νοεμβρίου 2021 10:41 Τελευταία ενημέρωση : 17 Νοεμβρίου 2021 17:13

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη

Διάβασέ μου το...

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως οι λέξεις “Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία” εμπνέουν μία νέα και ισχυρή Ελλάδα.

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη

«48 χρόνια από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θυμόμαστε και τιμούμε. Εμπνεόμαστε και τολμούμε. Συλλογιζόμαστε και προχωρούμε!», αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο.

Όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός, «Τα μηνύματα εκείνων των μεγάλων στιγμών μετατρέπονται, σήμερα, σε καθημερινό προσανατολισμό προς μία ασφαλή Δημοκρατία. Που βαθαίνει τον χαρακτήρα της και απλώνει τα δικαιώματα του πολίτη. Δεν νοσταλγούμε γερασμένα συνθήματα, αλλά υλοποιούμε ζωντανά αιτήματα. Χτίζοντας μία οικονομία, που αυξάνει την ευημερία όλων, σεβόμενη το περιβάλλον. Μια Παιδεία, που προσφέρει εργασία και πρόοδο. Και μία δυναμική κοινωνία, που δεν αφήνει κανέναν πίσω».

48η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

«Ας υποδεχτούμε, φέτος, τη μεγάλη επέτειο μακριά από καπηλείες και ακρότητες. Με τις σκέψεις μας στην αληθινή κληρονομιά της. Και με τις πράξεις μας να απαντούν στο πρόταγμα της συγκυρίας, που είναι η δημόσια υγεία: Εμβολιαζόμενοι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, προφυλάσσοντας τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας. Άλλωστε, πριν από όλα, ο Νοέμβρης του 1973 δίδαξε ενότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, την ώριμη κατάθεση της προσωπικής στάσης στη συλλογική κοινωνική δράση», σημειώνει.

«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, οι λέξεις “Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία” ανανεώνουν το νόημά τους. Εμπνέοντας, πλέον, μία νέα και ισχυρή Ελλάδα. Που, ήδη, αλλάζει και ακμάζει!», καταλήγει.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Μετά την κατάθεση στεφάνου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε «τιμάμε σήμερα την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς που αποτελούν τη ρίζα της σημερινής μας δημοκρατίας. Κι αυτή τη δημοκρατία είναι που πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για την αλληλεγγύη , για την ισότητα, για την ελευθερία, για να νικήσει η ζωή, για να δικαιωθούν οι αγώνες της νεολαίας, της εξέγερσης, της μεγάλης εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973»

Σε μήνυμα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, σημείωνεται πως «το όχι των νέων στα κατεστημένα, η πίστη στην δημοκρατία, ο αγώνας για ελευθερία, η απαίτηση για μια καλύτερη ζωή. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα οδηγός μας. Οι σημερινές απειλές, η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι ανισότητες που διευρύνονται, η ποιότητα της δημοκρατίας μας, αποτελούν τα πεδία των νέων μας αγώνων. Το Κίνημα Αλλαγής προβάλλει και πάλι ως ο εκφραστής των ελπίδων του λαού μας, για μια κοινωνία όρθια, περήφανη, δίκαιη. Μια κοινωνία αξιοπρέπειας, χωρίς φόβο, διχασμό και διακρίσεις. Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή».

Το ΚΚΕ, «για τα 48χρονια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου», αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία” , “Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ”, 48 χρόνια μετά, τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Και αυτό διότι παρά την επιστημονική - τεχνική ανάπτυξη του μισού αιώνα που μεσολάβησε, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών σκοντάφτει στο ποια τάξη έχει στα χέρια της την οργάνωση της παραγωγής, συνολικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας. Το Πολυτεχνείο φέρνει στη μνήμη όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφής δίωξη. Φέρνει στη μνήμη την αγωνιζόμενη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές της αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ τιμά απεριόριστα τους αγώνες τους”.

Σε μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «Το μήνυμα εκείνων των ημερών, «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εκείνης της εποχής, σήμερα, που τα βασικά αυτά αιτήματα, όπως η εργασία, η οικονομική επιβίωση, το δικαίωμα στη μόρφωση  και τα δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Απέναντι σε όσους καπηλεύτηκαν τα συνθήματα του πολυτεχνείου για να γίνουν «εξουσιαστές» στη θέση των εξουσιαστών, η Ελληνική Λύση θα συνεχίσει να μάχεται για το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία των Ελλήνων, με όπλο την Εθνική Ενότητα απέναντι στον διχαστικό ολοκληρωτισμό».

Νωρίς το πρωί, στο Πολυτεχνείο βρέθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης..

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στον Πειραιά: αποθήκη τυλίχθηκε στις φλόγες

Δυστύχημα ΗΣΑΠ: Οι δραματικές εκκλήσεις του εργοδηγού και τα νέα στοιχεία (βίντεο)

Κρικέτος στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχουν αστυνομικοί για περιπολίες (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ