Υγεία - Περιβάλλον

12 Απριλίου 2024 22:46

Cyber bullying: ένας στους δύο έφηβους έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο

Διάβασέ μου το...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη βία στο διαδίκτυο και τους εφήβους στη χώρα μας.

Cyber bullying: ένας στους δύο έφηβους έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο
-

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα «Βία στο διαδίκτυο» η οποία πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το διάστημα Νοέμβριος- Μάρτιος 2023-2024.

Τα στοιχεία της έρευνας φέρνουν στο φως μεταξύ άλλων ότι σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν εκτεθεί ως παρατηρητές σε περιπτώσεις βίας στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα όπως προκύπτει, το 49% έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής, το 13% έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο, το 44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου, ενώ το 11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου.

Επιπλέον το 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο, το 11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές/φωτογραφίες βίντεο στο διαδίκτυο, το 46% δεν νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο και το 39% δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας.

Την έρευνα διενήργησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, συμμετείχαν συνολικά 4.800 μαθητές ηλικίας 12 -18 ετών μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε εντός ωρολογίου προγράμματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Παπαδάκης - Αυτιάς μαζί στην τηλεόραση μετά από 21 χρόνια (βιντεο) 

Τζόνσον: Απορρίπτει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και… απαγγέλλει Ιλιάδα (βίντεο)

Γιώργος Μπαλταδώρος: Έξι χρόνια από την απώλεια του Ήρωα πιλότου (βίντεο)