Πολιτική

28 Ιουλίου 2020 12:28 Τελευταία ενημέρωση : 28 Ιουλίου 2020 21:09

Τουρκία: Αναβολή των ερευνών του Oruc Reis και διάλογος

Διάβασέ μου το...

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Ερντογάν για ττς έρευνες στο Καστελόριζο.

Τουρκία: Αναβολή των ερευνών του Oruc Reis και διάλογος
-

 «Την προσωρινή αναβολή των ερευνών του Oruc Reis ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Ορούτς Ρείς σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε ( σ.σ. για το Oruc Reis )για ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Καλίν στην συνέντευξη του στο CNN Turk.

Μεταξύ άλλων ο Kαλίν δήλωσε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», τόνισε.

Για θετική ενέργεια απο πλευράς Ερντογάν, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία βάζει στο τραπέζι μη υπαρκτές διαφορές

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται «η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ένα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα: Ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες».

«Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρεται «Ο εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι έτοιμη για εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα, «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι σταθερή θέση της χώρας μας παραμένει, ότι το μόνο αντικείμενο διαλόγου για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία, είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα). Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρά κρυφή ατζέντα, δεν επιτρέπεται μυστική διπλωματία».

"Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση με μυστικές συζητήσεις, προωθεί σχέδιο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία. Απαιτούμε άμεση διάψευση των ισχυρισμών Καλίν από την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε δε πως η Εθνική μας κυριαρχία δεν εκχωρείται και κάθε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία", αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Λύση.