Πολιτική

22 Φεβρουαρίου 2022 14:42 Τελευταία ενημέρωση : 22 Φεβρουαρίου 2022 22:03

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Καταδικάζουμε απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο

Διάβασέ μου το...

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Καταδικάζουμε απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο
-

«Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησής του με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, ο οποίος συνοδεύεται από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση Kalina Konstantinova, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Bozhidar Bozhanov και τον υπουργό Ενέργειας Alexander Nikolov στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε δε ότι «η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική» και αποκάλυψε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας τονίζοντας ότι «η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: Την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε».

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, «θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα».

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση και διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ με την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών στο Ντονμπάς από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης στη περιοχή», σημειώνει, τονίζοντας πως «η ΕΕ οφείλει να την αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, εξαντλώντας κάθε διπλωματικό μέσο προκειμένου να ανοίξει ξανά η προοπτική των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή των Συμφωνιών από όλες τις πλευρές και προωθώντας ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία». 

«Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ενεργά αυτήν την προοπτική της ειρήνης, της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διπλωματίας και όλες οι ενέργειές της πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, πρέπει να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, μεγάλο μέρος της οποίας διαμένει κοντά σε εμπόλεμες περιοχές», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης και καταδικάζει την αναγνώριση από τη Ρωσία ως ανεξαρτήτων κρατών των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας, απόφαση που παραβιάζει κατάφωρα το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμφωνίες του Μινσκ. Σε σημείωμα του Γραφείου Τύπου του κόμματος πέραν τούτο αναφέρεται ότι «ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους». 

Επίσης επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και την επιστροφή της Ρωσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δεν επιτρέπεται να είμαστε απλοί παρατηρητές, αλλά ενεργοί πρωταγωνιστές στην απόπειρα αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια», σημειώνεται. Όσον αφορά την ελληνική στάση το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης με ειρηνικά μέσα. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίσει την προστασία της πολυπληθούς Ελληνικής μειονότητας στην περιοχή και να είναι προετοιμασμένη για πολλαπλά σενάρια εξελίξεων».

 Ειδήσεις σήμερα:

“Άγριες Μέλισσες”: συναρπαστικό επεισόδιο την Τρίτη (βίντεο)

Νεκρά αδέλφια στην Πάτρα - Κατερινόπουλος: θεωρώ ότι είναι εγκληματική ενέργεια, επειδή…

Δολοφονία στην Μεσσηνία: η νύφη συμμετείχε στο φόνο, ο γιός “ομολόγησε”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ