Πολιτική

28 Νοεμβρίου 2023 11:29 Τελευταία ενημέρωση : 28 Νοεμβρίου 2023 20:41

Γλυπτά του Παρθενώνα: η κόντρα Μητσοτάκη - Σούνακ και το παρασκήνιο

Διάβασέ μου το...

Πού αποδίδει το Μαξίμου την "διπλωματική απρέπεια" του Σούνακ. Απορρίφθηκε η συνάντηση με τον αναπληρωτή του. Τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά και η… Μόνα Λίζα.

Γλυπτά του Παρθενώνα: η κόντρα Μητσοτάκη - Σούνακ και το παρασκήνιο
-

Άδοξα ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς επισκιάστηκε από το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο της ακύρωσης του σημερινού τετ α τετ με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Η ακύρωση της συνάντησης έγινε αιφνιδιαστικά (επικοινώνησε o Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα), την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, με τους Βρετανούς να επικαλούνται αλλαγή του προγράμματος του κ. Σούνακ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, κάνοντας λόγο για «φάουλ» και «πολιτικά απρεπή» κίνηση του κ. Σούνακ. Υπενθυμίζουν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν προγραμματισμένη «και προφανώς ο κ. Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τοποθέτηση, ωστόσο, που δεν ήταν διαφορετική από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις». Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, «το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το βρετανικό μουσείο, με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε».

Όσον αφορά την πρόταση των Βρετανών να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Όλιβερ Ντάουντεν, η ελληνική απάντηση ήταν «προφανώς αρνητική».

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προηγούμενες μέρες έλεγαν ότι στο θέμα των Γλυπτών δεν ανέμεναν άμεσα αποτελέσματα. «Το ότι δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα», σημείωναν χαρακτηριστικά και αυτό έπραξε με έμφαση ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΒΒC την περασμένη Κυριακή.

Κυριάκος Μητσοτάκης- Συνέντευξη - BBC One

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως είπε, «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν… Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο απάντησε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ. Η βρετανική κυβέρνηση, όπως τόνισε, «δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι το σωστό μέρος για τη στέγασή τους».

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωσή του αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της ακύρωσης της σημερινής συνάντησης, διεμήνυσε στον ομόλογό του ότι «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Την ίδια ώρα, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωνε στο BBC ότι «κατέστη αδύνατο για αυτή τη συνάντηση να προχωρήσει μετά από σχόλια σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι σαφής -τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπαινίσσεται ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Ταυτόχρονα, το βρετανικό δίκτυο έπαιζε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ενώ δημοσίευμα του βρετανικού Independent ανέφερε ότι για το Λονδίνο δεν τίθεται θέμα επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν η εν λόγω κίνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας να σχετίζεται με τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, ενόψει των επικείμενων εκλογών, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στο εσωτερικό ακροατήριο και να αντιστρέψει το σε βάρος του κλίμα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην Ελλάδα

Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατακεραυνώνοντας τον Ρίσι Σούνακ, στάθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος κινούμενος στην εθνική γραμμή, κάνει λόγο για «ξεδιάντροπη κλοπή του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας από τον φυσικό του χώρο».

Αναλυτικά, σε ανάρτηση του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει «Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας».

 Από το βράδυ της Δευτέρας, σε ανάρτηση του Δημήτρη Μάντζου, βουλευτή επικρατείας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται ότι «Η αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συνιστά ενέργεια απαράδεκτη και εντελώς αντίθετη σε κάθε έννοια διπλωματίας. Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός παγκοσμίου εμβέλειας μνημείου, αποτελεί οικουμενικό αίτημα. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

Σε ανακοίνωση του KKE σημειώνεται «Η απαράδεκτη ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, με ευθύνη του Βρετανού πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά δικαιώνει την -εδώ και καιρό- τακτική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, που αντί να θέσουν ευθέως το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανική κυβέρνηση, συνέχιζαν να παζαρεύουν τη δήθεν επιστροφή τους με τη Διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και μάλιστα με τη μορφή του δανεισμού, η οποία νομιμοποιεί την κλοπή τους. Η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ως αναφαίρετο μέρος του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης, καθώς και όλων των άλλων θησαυρών της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτέλεσαν κατά καιρούς αντικείμενα αρπαγής ή αρχαιοκαπηλίας, αποτελεί τη μοναδική επίλυση σ’ αυτό το διαχρονικό ζήτημα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, δήλωσε «Η ιστορία στο Λονδίνο αποδεικνύει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός λειτουργεί κωμικοτραγικά. Κωμικά, διότι μιλάει για επίσκεψη στο Λονδίνο, όταν είναι γνωστό ότι ήταν ιδιωτική η επίσκεψή του. Επίσης ιδιωτική και η συνάντησή του με Σαουδάραβες επενδυτές, για την οποία επίσκεψη και συνάντηση δεν μίλησε κανείς. Από εκεί και πέρα, το ατυχές επιχείρημά του σε σχέση με τη Μόνα Λίζα που είναι στο Λούβρο, αποδεικνύει ότι είναι τραγικά ανενημέρωτος. Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι ότι πέρα από την τραγωδία της χώρας και «πόρτα» του Σούνακ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος μιλάει για κομμένη στη μέση Μόνα Λίζα, όταν ο ίδιος ετοιμάζεται να κόψει στα δύο το Αιγαίο με τον Ερντογάν τις επόμενες μέρες. Απλά ντροπή για το πώς κατήντησε την Ελλάδα».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε «O Πρωθυπουργός -ηθελημένα ή άθελά του- δημιούργησε Διπλωματικό Ζήτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα απέναντι σε έναν “άτσαλο” Βρετανό Πρωθυπουργό κι αυτό είναι θετικό. Στηρίζουμε, θα στηρίξουμε και θα προτείνουμε τις σοβαρές διπλωματικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, ώστε να επιστρέψουν τα Γλυπτά στο σπίτι τους».


Ειδήσεις σήμερα: 

Παναθηναϊκός - UEFA: διπλό πρόστιμο για τα ματς με την Ρεν

Διδυμότειχο: Ζευγάρι ηλικιωμένων δώρισε 100000 ευρώ στο Νοσοκομείο

“The 2Night Show” - Αναστόπουλος: Δεν παντρεύτηκα ποτέ γιατί… (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ