Πολιτική

08 Ιουλίου 2019 06:52 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιουλίου 2019 11:26

Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διάβασέ μου το...

Στις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μητσοτάκης. Ποιοι ράβουν υπουργικά κουστούμια. Συνεδριάζει την Τετάρτη το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης
-

Ισχυρή εντολή για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης έλαβε από τον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί πρωθυπουργός, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής και την ανακοίνωση από αυτόν της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατά το άρθρο 37 παρ.2 του Συντάγματος.

Μετά τις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες έστειλε μήνυμα ενότητας, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα στη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Έτσι μέχρι το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των υπουργών και υφυπουργών που αναμένεται να ορκιστούν την Τρίτη. Μάλιστα, μια ημέρα αργότερα, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το γραφείο του πρωθυπουργού αναμένεται να μετακομίσει λίγα μέτρα μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Έτσι, το Μαξίμου εντός λίγων μηνών θα αποτελεί μόνο χώρο υποδοχής υψηλών προσκεκλημένων.

Η ΝΔ εκλέγει 158 βουλευτές με ποσοστό 38,85% σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 86 έδρες με ποσοστό 31,53%, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 99,86%. Το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει 22 έδρες στη νέα Βουλή.  

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογική του νίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας, δηλώνοντας Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και τόνισε ότι υπάρχει δύσκολο έργο μπροστά για το καλό της χώρας.  Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές στους γονείς του, καθώς και στην σύζυγο και τα παιδιά τους, με τα οποία είχαν πολλές τρυφερές στιγμές στα γραφεία της ΝΔ, τις οποίες αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακόςενώ νωρίτερα είχε ανεβάσει στα social media μια φωτογραφία με το δώρο που δέχτηκε από την μικρή του κόρη για την ονομαστική του εορτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά συνιστά στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κόμμα έχει πλέον εδραιωθεί ως δεύτερος πόλος στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα την Κυριακή έλαβε εντολή μετασχηματισμού του σε μια μεγάλη και ανοιχτή προοδευτική παράταξη.

Η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκανε και ο ΓΓ του ΚΚΕ, το οποίο εκλέγει 15 βουλευτές στην Νέα Βουλή, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να βάλλει κατά της Κουμουνδούρου. 

Τρεις είναι οι «εκπλήξεις» των εκλογών, καθώς η Χρυσή Αυγή μένει εκτός Βουλής, αφού συγκεντρώνει οριακά χαμηλότερο ποσοστό του ελάχιστου απαιτούμενου για είσοδο στην Βουλή που είναι το 3%.

Οι άλλες δύο «εκπλήξεις» αφορούν δύο νεοεισερχόμενα κόμματα στην Βουλή. Η Ελληνική Λύση εκλέγει 10 βουλευτές, με τον Κυριάκο Βελόπουλο μιλώντας στον ΑΝΤ1 να αναφέρει ότι «μπαίνουν στην Βουλή για να προστατεύσουν τους Έλληνες από όσα δεν τους προστατεύουν τα άλλα κόμματα»ενώ ήταν επιφυλακτικός σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και το έργο που τελικά θα παραχθεί.

Το έκτο κόμμα που θα μετέχει στην νέα Βουλή είναι το Μέρα25 του Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο θα έχει 9 βουλευτές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε κάθε συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο λαός τιμωρεί τα κόμματα που στηρίζουν μνημόνια».

Ωστόσο, η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από ένα περιστατικό που σημειώθηκε στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, αναρχικοί εισέβαλαν σε εκλογικό τμήμα και άρπαξαν μία κάλπη. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν πριν τους σταματήσουν αστυνομικοί και έκαψαν την κάλπη στην πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 14 Ιουλίου.

Στο ποσοστό ρεκόρ του 42,08% έφθασε η αποχή στις εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου, καθώς όπως φαίνεται οι Έλληνες «ψήφισαν»… παραλίες! Συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση στο 99,83% η συμμετοχή φθάνει το 57,92%. Το ποσοστό αποχής ξεπερνά ακόμα και εκείνο των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, όταν στις κάλπες δεν προσήλθε το 41,31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Παράλληλα, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής της Μεταπολίτευσης, μετά τις εκλογές του 2015, όταν το 43,43% των ψηφοφόρων απείχε της εκλογικής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία αφορά στο πώς ψήφισαν οι ηλικιακές ομάδεςΗ Singular Logic έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τις ηλικιακές ομάδες 17-34, 35-54 και 54+. Συγκεκριμένα, στην ηλιακή ομάδα 17-34 ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος. Στις ηλικίες 35-54 πρώτη έρχεται η Νέα Δημοκρατία, όπως και στις ηλικίες 55+.

Εξάλλου, δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που διεκδίκησαν την ψήφο του λαού στις εθνικές εκλογές της 7η Ιουλίου και μάλιστα… δικαιώθηκαν. Μεταξύ αυτών είναι η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία κατέβηκε υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας και κέρδισε μια από τις 86 έδρες που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ