Κόσμος

17 Δεκεμβρίου 2022 16:54 Τελευταία ενημέρωση : 17 Δεκεμβρίου 2022 22:55

Ερντογάν για Ιμάμογλου: Αν τα δικαστήριο έχουν κάνει σφάλμα, θα διορθωθεί

Διάβασέ μου το...

Το πρώτο σχόλιο του Ταγίπ Ερντογάν για τη δικαστική απόφαση που οδηγεί τον πολιτικό του αντίπαλο στη φυλακή.

Ερντογάν για Ιμάμογλου: Αν τα δικαστήριο έχουν κάνει σφάλμα, θα διορθωθεί
-

O τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν τυχόν σφάλματα στη διαδικασία έφεσης μετά τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και στο μεταξύ οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις.

Στα πρώτα του άμεσα σχόλια για την καταδίκη την Τετάρτη του Εκρέμ Ιμάμογλου--ενός πιθανού αντιπάλου του στη διεκδίκηση της προεδρίας το 2023, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών και του επιβλήθηκε πολιτική απαγόρευση--ο Ερντογάν είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές του επόμενου χρόνου.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Τετάρτη τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για προσβολή των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 2019.

"Ακόμη δεν υπάρχει τελική δικαστική απόφαση. Η υπόθεση θα πάει στο Εφετείο και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν τα δικαστήρια έχουν διαπράξει κάποιο σφάλμα, θα διορθωθεί. Προσπαθούν να μας τραβήξουν μέσα στο παιχνίδι", δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

AP - Εκρέμ Ιμάμογλου - διαδήλωση - Κωνσταντινούπολη - Τουρκία

Η καταδίκη του Ιμάμογλου έχει συσπειρώσει το αντιπολιτευόμενο μπλοκ γύρω από αυτό που θεωρεί αγώνα για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη. Χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις υπό τον Ιμάμογλου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση.

"Έχουν υπάρξει πολλές δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες έχουμε επικρίνει σκληρά και εμείς οι ίδιοι, αλλά αυτό δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να προσβάλλει δικαστές ή να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις", είπε ο Ερντογάν σε διαδήλωση στο Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας έχουν υποταχθεί στην επιθυμία να τιμωρήσει τους επικριτές του. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι ανεξάρτητοι.

Μιλώντας για την ποινή φυλάκισης και την πολιτική απαγόρευση του Προέδρου της IBB Εκρέμ Ιμάμογλου, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Ο βουλευτής μας Enis Berberoglu ήταν φυλακισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Eren Erdem, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Canan Kaftanc?oglu... Ο Δήμαρχος μας της Κωνσταντινούπολης δικάζεται άδικα. Ψάχνουν πώς να τον εξοντώσουν πολιτικά».

«Η ποινή που επιβλήθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου είναι νόμιμη στο πλαίσιο της απόφασης του τοπικού δικαστηρίου. Η ποινή που είχε επιβληθεί στον Πρόεδρο Ερντογάν ήταν αντίθετη με το νόμο. Όλοι το δέχτηκαν τότε και μετά. Αν κοιτάξει κανείς  την απόφαση, δεν υπάρχει ομοιότητα μεταξύ της κατάστασης του Προέδρου Ερντογάν και της κατάστασης του Ιμάμογλου», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, Μεχμέτ Ουτσούμ, συμπληρώνοντας ότι, «από την άλλη, η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται. Τελικά τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση του τοπικού δικαστηρίου είναι πιθανό να επικυρωθεί αν το δει κανείς από άποψη εφαρμογής της ισχύουσα νομοθεσία. Ακόμα κι αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο νομικά».

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος, Ρουσέν Γκιουλτεκίν, σημείωνε πως,«όταν υπάρχει πολιτική κατάσταση, βλέπουμε ότι η δικαστική εξουσία ολοκληρώνει τη διαδικασία με οδηγίες εντός 35-40 ημερών. Επομένως, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη εδώ. Γιατί μιλάμε για έναν χώρο όπου κυριαρχεί η πολιτική και όχι η νομοθεσία. Μπορούν να απαγορεύσουν την πολιτική δράση του Ιμαμογλλυ πριν από τις εκλογές. Μπορούν να τελειώσουν αυτή τη δουλειά στα τέλη Μαρτίου».

Ειδήσεις σήμερα:

Ρέθυμνο: γυναίκα πέθανε την ώρα που έτρωγε

Υποκλοπές: Πολιτική αντιπαράθεση μετά το δημοσίευμα του EURACTIV

Άρτα: Αγνοούμενος βρέθηκε νεκρός με τραύματα από μαχαίρι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ