Κόσμος

04 Σεπτεμβρίου 2019 19:32

“Πέρασε” ο νόμος για την αναβολή του Brexit

Διάβασέ μου το...

Νέα ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον…

“Πέρασε” ο νόμος για την αναβολή του Brexit
-

Ενέκρινε το βρετανικό κοινοβούλιο το πρώτο στάδιο του νομοσχεδίου που αποσκοπεί να σταματήσει το λεγόμενο no deal Brexit στις 31 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας την έλλειψη υποστήριξης στον «όρκο» του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία.

Ειδικότερα, ο νόμος για την αναβολή του Brexit πέρασε το πρώτο κρίσιμο στάδιο και έλαβε το πρώτο «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων, με 329 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 300 να ψηφίζουν κατά.

Απομένει τώρα άλλη μια ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, το βράδυ της Τετάρτης, που αν περάσει και αυτή ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή του για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, έπειτα από ερώτηση αν το Εργατικό Κόμμα θα ταχθεί υπέρ της εξόδου ή της παραμονής και αν θα στηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εφόσον περάσει ο νόμος και γίνουν εκλογές, δήλωσε στο BBC ότι «εμείς δεν θα επιβάλουμε καμία απόφαση», αλλά «θα ρωτήσουμε τον λαό τι είναι αυτό που επιθυμεί».

Αλλά, επισήμανε ότι το κόμμα κινείται μέρα με την ημέρα, διότι τα περιθώρια είναι στενά «και ο Τζόνσον μπορεί μόλις ψηφιστεί ο νόμος να κλείσει το Κοινοβούλιο και να μας πετάξει όλους έξω».

"Παραθυράκι" Βρυξελλών για τρίτη παράταση

Εν μέσω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου οι Βρυξέλλες φαίνεται να αφήνουν ανοιχτό παράθυρο διαλόγου για μια νέα παράταση του Brexit.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιθυμία στην Ε.Ε. να πετάξουμε τη Βρετανία από την άκρη του βράχου του Brexit», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στους Financial Times, συμπληρώνοντας πως: «αν το κοινοβούλιο της Βρετανίας ζητούσε μια παράταση για να αποτραπεί το σενάριο μη συμφωνίας, θα ήταν δύσκολο για την Ε.Ε. των 27 να το αρνηθεί».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών ανέφεραν πως θα χρειαζόταν να συζητήσουν τους όρους μιας περαιτέρω παράτασης, αλλά πως ήδη συζητούν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να μην βγάλει τη χώρα απ’ την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου όπως και να έχει.

Τζόνσον ενανίον Κόρμπιν

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο οποίος άρχισε τις διαγραφές ανταρτών βουλευτών μέσω SMS, κάλεσε τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος να συμφωνήσει στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει μόνο μια κότα που μπορώ να δω μέσα σε αυτή την αίθουσα και είναι αυτός σε εκείνο το έδρανο», είπε ο Τζόνσον αναφερόμενος στον Κόρμπιν.