Κόσμος

04 Νοεμβρίου 2020 18:39 Τελευταία ενημέρωση : 04 Νοεμβρίου 2020 23:37

Αμερικανικές εκλογές: Στα “χαρακώματα” Τραμπ-Μπάιντεν

Διάβασέ μου το...

Νοθεία καταγγέλλει ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υποσχέθηκε “μάχη” για να καταμετρηθεί κάθε ψηφοδέλτιο.

Αμερικανικές εκλογές: Στα “χαρακώματα” Τραμπ-Μπάιντεν
-

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες σήμερα σχετικά με τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πολιτείες-“κλειδιά”, κάνοντας λόγο για νοθεία, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη«Χθες το βράδυ, είχα ένα καλό προβάδισμα σε πολλές πολιτείες-κλειδιά», έγραψε σε tweet. «Κατόπιν, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο με την εμφάνιση και την καταμέτρηση ψηφοδελτίων- έκπληξη». Στην πραγματικότητα πρόκειται για την καταμέτρηση ψηφοδελτίων από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, που θα χρειαστούν ενδεχομένως πολλές ημέρες για να καταμετρηθούν σε ορισμένες πολιτείες.

Το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, δύο από τις θεωρούμενες πολιτείες-“κλειδιά” για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, άλλαξαν... χέρια στη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων και πλέον ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως επικρατεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, φέρνοντάς τον Δημοκρατικό υποψήφιο στο... κατώφλι του Λευκού Οίκου. Νωρίτερα, το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές Αρχές του Μίσιγκαν, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η καταμέτρηση των εν επιστολικών ψήφων απειλεί να εξαλείψει επίσης το προβάδισμα που είχε στην Πενσιλβάνια.

Debate - Τραμπ

Στην πολιτεία του Μέιν ο Τραμπ κερδίζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fox News και της New York Times, τον τελευταίο μεγάλο εκλέκτορα που είχε απομείνει στην Πολιτεία του Μέιν. Σε όλες τις Πολιτείες, όποιος εξασφαλίζει την πλειοψηφία κερδίζει και όλους τους μεγάλους εκλέκτορες, εκτός από το Μέιν και τη Νεμπράσκα που ακολουθούν διαφορετικό σύστημα. Το Μέιν δίνει δύο εκλέκτορες σε όποιον κερδίσει τη λαϊκή ψήφο στο σύνολο της Πολιτείας (στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Μπάιντεν) και τους άλλους δύο στους νικητές των δύο εκλογικών περιφερειών του. Ο πρώτος πήγε και αυτός στον Μπάιντεν ενώ τον δεύτερο τον κερδίζει ο Τραμπ. Το ίδιο σύστημα ακολουθεί και η Νεμπράσκα.

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι δημοσκόποι έσφαλαν σε αυτές τις εκλογές με «ιστορικό» τρόπο. Λίγο μετά, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε μια ασταμάτητη μάχη «μέχρι να καταμετρηθεί κάθε ψηφοδέλτιο», επίσης με ανάρτησή του στο Twitter.

AP - ΗΠΑ - Εκλογές - Επιστολική ψήφος

Εν τω μεταξύ, δικαστής ζητά εξηγήσεις από τον επικεφαλής των Ταχυδρομείων γιατί δεν έγινε έρευνα για τυχόν «ξεχασμένων» επιστολικών ψήφων σε 12 Πολιτείες.

Τα επιτελεία της προεκλογικής εκστρατείας των δύο ανδρών επιχείρησαν να πείσουν ότι οι υποψήφιοί τους θα κερδίσουν την αναμέτρηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνεντεύξεων που παραχώρησαν. 

«Εάν καταμετρήσουμε όλες τις νόμιμες ψήφους, πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος θα κερδίσει», δήλωσε ο Μπιλ Στέπιεν, ο διευθυντής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο΄ Μάλεϊ Ντίλον, επισήμανε πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται σε επαρκείς πολιτείες για να φθάσει τους 270 μεγάλους εκλέκτορες που χρειάζεται, προκειμένου να αναδειχθεί ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είναι ένα βέβαιο συμπέρασμα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ