Πολιτική

27 Φεβρουαρίου 2022 11:14 Τελευταία ενημέρωση : 27 Φεβρουαρίου 2022 15:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα στέλνει πολεμοφόδια στο Κίεβο

Διάβασέ μου το...

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό. Τι αναφέρουν πολιτικοί αρχηγοί για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ελλάδα στέλνει πολεμοφόδια στο Κίεβο
-


Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία.

Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Ουκρανία - Ελλάδα - C 130

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα θα στείλει στο Κίεβο μεταξύ άλλων τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, πυρομαχικά και εκτοξευτές ρουκετών. 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ουκρανία - Ελλάδα - C 130

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης 'Αννα-Μαρία Μπούρα.

Τσίπρας για Ρωσία: πισωγύρισμα στις πιο φρικτές στιγμές της Ιστορίας

«Η πολεμική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, οι σκηνές φρίκης που παρακολουθούμε από τους δέκτες της τηλεόρασής μας, οι βομβαρδισμοί, οι μάχες, ο θάνατος που σκορπά στους δρόμους μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, είναι πισωγύρισμα στις πιο φρικτές στιγμές της ιστορίας», αναφέρει σε ανάρτηση του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας, «τα Ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν ΤΩΡΑ την εισβολή και να αποχωρήσουν από την Ουκρανία. Η Διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και να εξαντλήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να επιστρέψουμε στον δρόμο της διπλωματίας.

Όχι άλλο αίμα αθώων. Όχι στον Πόλεμο! Ναι στην Ειρήνη!»

Σε δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, για την κατάσταση στην Ουκρανία αναφέρεται «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δέκα Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στις περιοχές Σαρτανά και Μπουγάς. Η σκέψη μας βρίσκεται στον Ουκρανικό λαό που δέχεται μία βάρβαρη εισβολή από τη Ρωσία. Η χθεσινή κοινή ανακοίνωση νέων κυρώσεων από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά είναι ένα σημαντικό βήμα, θα μπορούσε όμως να είναι ένα ουσιαστικό μήνυμα αποτροπής αν είχε τεθεί στο τραπέζι νωρίτεραΉρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές αναδεικνύεται η ανάγκη Ενιαίας Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία των Ευρωπαϊκών λαών».

«Μόνο όσοι βάζουν τον ΝΑΤΟϊσμό πάνω από το συμφέρον των Ουκρανών εστιάζουν στο δικαίωμα εισόδου στο ΝΑΤΟ & απορρίπτουν την βέλτιστη λύση: Ανεξάρτητη-Ουδέτερη-Ουκρανία. Ρωτήστε τους Αυστριακούς & Φινλανδούς που ζούσαν με περισσότερη ελευθερία & δημοκρατία απ' ότι εμείς εντός του ΝΑΤΟ», αναφέρει σε ανάρτηση του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Ρουμανία στέλνει καύσιμα και πυρομαχικά

Η Ρουμανία θα στείλει προμήθειες και εξοπλισμό αξίας τριών εκατ. ευρώ στην Ουκρανία και έχει προσφερθεί να φροντίσει τραυματίες σε στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταν Καρμπουνάρου. Οι προμήθειες που θα σταλούν περιλαμβάνουν καύσιμα, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, στρατιωτικό εξοπλισμό, τρόφιμα και νερό, πρόσθεσε.

Σε συνεργασία με τις ουκρανικές συνοριακές αρχές, ρουμανικά ασθενοφόρα θα παραλάβουν παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους που περιμένουν σε μεγάλες ουρές να διασχίσουν τα σύνορα με τη Ρουμανία στο βορειοανατολικό σημείο διέλευσης Σίρετ, επιταχύνοντας τη διαδικασία. Τοπικές αρχές σε συνοριακές χώρες έχουν ήδη στείλει λεωφορεία που μεταφέρουν τρόφιμα, κουβέρτες και χειμερινά ρούχα στο Σολοτβίνο και το Τσέρνβτσι στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία.

Στρατιωτικό υλικό στέλνει και η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία θα στηρίξει την Ουκρανία στέλνοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό, έπειτα από αίτημα των αρχών της χώρας, ανέφερε το πορτογαλικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα σύντομο δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Η Πορτογαλία θα προμηθεύσει την Ουκρανία κυρίως με «αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, γυαλιά νυχτερινής όρασης, χειροβομβίδες, πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων» ή και με «αυτόματα τυφέκια G3», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Εκτός της Πορτογαλίας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Τσεχία έχουν επίσης ανακοινώσει την αποστολή στρατιωτικού υλικού. «Η Πορτογαλία στηρίζει την Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της έναντι μιας αδικαιολόγητης, παράνομης και απαράδεκτης εισβολής», έγραψε ο υπουργός Άμυνας Ζοάο Κραβίνχο σε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Portugal ότι η Πορτογαλία είναι «πλήρως ανοικτή» στο να υποδεχθεί «χιλιάδες Ουκρανούς» που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους. Είπε, επιπλέον, ότι η Πορτογαλία «ανέστειλε» την εξέταση των υποψηφιοτήτων Ρώσων υπηκόων για τη χορήγηση «χρυσής βίζας», δηλαδή αδειών παραμονής που χορηγούνται σε ξένους εύπορους επενδυτές. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς την Ουκρανία αναμένεται να γίνουν αργότερα σήμερα στη Λισαβόνα, έπειτα από ανάλογες κινητοποιήσεις χθες, στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια από την Τσεχία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα εγκρίνει τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας σε αμυντικούς εξοπλισμούς για την Ουκρανία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ρωσική επίθεση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη βοήθεια αυτή. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως, αργότερα σήμερα, επί του θέματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μακρόν: Μήνυμα στα ελληνικά για τους νεκρούς ομογενείς μας

Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο: παιδί νεκρό από “χτύπημα” σε νοσοκομείο (βίντεο)

Εισβολή στην Ουκρανία - Χάρκοβο: νεκρή από βομβαρδισμό κτηρίου (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ