Κοινωνία

16 Ιουνίου 2023 08:25 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιουνίου 2023 15:23

Ναυάγιο στην Πύλο: συνέχεια στις έρευνες, μεταφορά διασωθέντων και απολογίες των συλληφθέντων (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου. Ενώπιον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες ως διακινητές. "Μετακομίζουν" από την Καλαμάτα οι διασωθέντες. Τα σενάρια για τα αίτια βύθισης του αλιευτικού.

Ναυάγιο στην Πύλο: συνέχεια στις έρευνες, μεταφορά διασωθέντων και απολογίες των συλληφθέντων (εικόνες)
-

Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν χθες τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Ναυάγιο στην Πύλο - συλλήψεις - συλληφθέντες

Πύλος - ναυάγιο - συλληφθέντες

Πύλος - ναυάγιο - συλληφθέντες

Ναυάγιο στην Πύλο - συλλήψεις - συλληφθέντες

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

Ναυάγιο στην Πύλο - σκάφος

πλοίο - μετανάστες - ναυάγιο - Πύλος

Οι διασωθέντες Έφτασαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας και στην δομή που υπάρχει εκεί, ώστε να διαβιούν σε καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την αποθήκη στην Καλαμάτα, όπου διέμειναν έως τώρα.

Τα μισθωμένα από τον Δήμο Καλαμάτας λεωφορεία που τους μετέφεραν, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αυτή την περίοδο στο ΚΥΤ Μαλακάσας δυναμικότητας 1500 μεταναστών, φιλοξενούνται περίπου 95.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ -  ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ -  ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ

Σύσκεψη για το ναυάγιο στην Πύλο

Ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής, Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Κλιάρης καθώς και οι γγ Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, Εμμανουήλ Λογοθέτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των ναυαγών που επέζησαν, καθώς και τα ειδικότερα δικαιώματα των ναυαγών που είναι ύποπτοι για τη διακίνηση. Εξετάστηκαν, επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα ζητήματα που άπτονται του σεβασμού των νεκρών του ναυαγίου.

Ο πρωθυπουργός εστίασε το ενδιαφέρον του στον σεβασμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας με την ενεργοποίηση ιδίως του δικαιώματος επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου ή ίντερνετ.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, όταν συγγενείς, με δάκρυα στα μάτια έμαθαν ότι οι αγαπημένοι τους έχουν διασωθεί από το ναυάγιο

Εν τω μεταξύ, φουντώνουν τα σενάρια για τα αίτια βύθισης του αλιευτικού, με βασικότερο να φαντάζει αυτό της μαζικής μετακίνησης επιβαινόντων από την μία πλευρά στην άλλη:

Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για το πώς και πόσα άτομα είχαν στοιβαχτεί στο εξωτερικό κατάστρωμα και στους άλλους χώρους του αλιευτικού, με τους αριθμούς να μιλούν για αγνοούμενους που ο αριθμός τους μπορει να υπεβαίνει και τους 500:

Για τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων, μίλησε το πρωί της Παρασκευής, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νικόλαος Αλεξίου και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι 25 μέτρα το σκάφος. Είναι υπερβολικός ο αριθμός των 700 επιβαινόντων, έχουμε μαρτυρίες από διασωθέντες για 300 επιβάτες, για 400, για 500 και παραπάνω επιβάτες, είναι έως και διπλάσιος ο αριθμός στις μαρτυρίες. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλος ο αριθμός των αγνοούμενων» αναφερόμενος σε εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 αγνοούμενοι απο το ναυάγιο στην Πύλο.

Με τη χώρα να ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες για τι δεύτερες εκλογές, το ναυάγιο της Πύλου, αλλά και γενικά το μεταναστευτικό, είναι ζήτημα αντιπαραθέσεων στις πολιτικές δυνάμεις.

Για το ναυάγιο στην Πύλο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", αφήνοντας εμμέσως αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για το επεισόδιο με τον υπηρεσιακό Υπουργό Ευάγγελο Τουρνά, ότι «Ποτέ δεν πρόκειται να χρίσω τον εαυτό μου δικαστή, εισαγγελέα, ένορκο ή ντετέκτιβ. Δεν μπορώ να πω ότι έχει ευθύνες το Λιμενικό. Μπορεί να έχει, ελπίζω να μην έχει. Πρέπει να ερευνηθεί το θέμα».

Για το ζήτημα αυτό, συζήτησαν στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 οι Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Καραμέρος και Παύλος Σαράκης, υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης αντιστοίχως.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τους βρέθηκε η διαχείριση του Μεταναστευτικού και των ροών παράτυπων μεταναστών, η στάση του Λιμενικού Σώματος ενώ το καράβι έπλεε στα διεθνή ύδατα, αλλά και η απόφαση κήρυξης τριήμερου εθνικού πένθους.

ΕΕΣ: γραμμή ψυχολιγικής στήριξης 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επέδειξε για μία ακόμη φορά γρήγορα αντανακλαστικά, θέτοντας στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας την Τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Προσφύγων (210-5140440, 6934724893) του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων του ΕΕΣ στην Αθήνα για την παροχή ολιστικής στήριξης στους συγγενείς των θυμάτων και των επιζώντων του Ναυαγίου της Πύλου. Η Τηλεφωνική Γραμμή καλύπτει 17 γλώσσες και διαλέκτους, οι οποίες με τη συμβολή και των εθελοντών κοινότητας έχουν αυξηθεί περαιτέρω, συντελώντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των αιτημάτων.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: που και πότε θα "χτυπήσουν" τα έντονα φαινόμενα

Ναυάγιο στην Πύλο - Μητροπολίτης Γαβριήλ: Κάθε ζωή μετράει…

Nations League - Τελικός: Η Ισπανία κόντρα στην Κροατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ